Kehittämisideoita Vaasan ammattiopiston suurkeittiöopetukseen
Mäkelä, Erja (2008-09-26)
Mäkelä, Erja
Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK University of Applied Sciences
2008-09-26
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa
henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1233751645-6
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jamk-1233751645-6
Tiivistelmä
Kehittämishankkeen tarkoituksena oli kehittää suurkeittiöopetuksessa käytettävää ruokaohjeistoa ja opetusmenetelmiä Vaasan ammattiopiston käyttöön. Huomioon otettiin myös opetusryhmien erilaiset opiskelijat mm. erityisopiskelijat ja maahanmuuttajaopiskelijat. Kehittämishankkeen alussa tutustuttiin aihetta koskevaan kirjallisuuteen erilaisista oppimiskäsityksistä, selkokielisyydestä ja suurkeittiöopetukseen tarkoitetusta ruokaohjeistosta. Lisäksi keskusteltiin aiheesta oppilaitoksen henkilöstön kanssa, ja näin muodostui pohja tulevalle kehittämishankkeelle. Suurkeittiönopetuksen kehittämisen tavoitteina oli kiinnittää huomiota ruokaohjeiston raakaaineisiin ja niiden määriin ja valmistusmenetelmiin mahdollisten apukeinojen avuin. Apukeinona käytettiin selkokieltä, kuvia ja symboliikkaa tukemaan oppimista. Kun kehitettävät uudet ruokaohjeet oli valittu, alkoi ruokaohjeiden vakioiminen tavoitteiden mukaisesti. Ruokaohjeita testattiin oppilaitoksen suurkeittiössä henkilöstön ja suurtalouskokkiopiskelijoiden kanssa ja kokeilun yhteydessä kirjattiin ruokaohjeisiin mahdolliset muutokset. Ruokaohjeet alkoivat saada lopullisen muodon apukeinoja käyttämällä. Kirjalliset ohjeet vietiin myös Aterix-ohjelmakantaan. Suurkeittiöohjeiden suunnittelu ja kehittäminen antoi uusia ideoita oppilaitoksen henkilökunnalle. Ruokaohjeiden tulkitseminen helpottui opiskelijoilla sekä erityis- ja maahanmuuttajaopiskelijoilla. Itsenäisen ajattelun osuus kasvoi myös opiskelijoilla suurkeittiötuntien aikana. Näin työskentelystä saadut onnistumisen kokemukset edistävät opiskelijan itsetuntoa, rohkeutta tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta työtehtävistään. Uskon, että kehittämistyötä voidaan jatkossa kehittää edelleen oppilaitoksessa tai jopa valtakunnallisella tasolla. Toivon reseptiikan ohella opetuksessa käytettävän hyödyksi myös erilaisia opetusmenetelmiä.