Alakouluikäisten aamupalan, välipalan ja iltapalan merkitys osana terveellistä ruokailua : ruokakasvatuksellinen kokkikerho
Kronqvist, Mari; Seppälä, Marika (2024)
Kronqvist, Mari
Seppälä, Marika
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402022424
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202402022424
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä käsitellään alakouluikäisen aamu-, väli- ja iltapalan merkitystä osana terveellistä ruokailua. Opinnäytetyön tavoitteena on ennaltaehkäistä alakoululaisten epäterveellistä napostelua sekä lihavuuden ja ylipainon kasvua väestössä antamalla alakoululaisille tietotaitoa itsenäisiin ruokailuihin.
Opinnäytetyön menetelmänä on käytetty toiminnallista opinnäytetyötä. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Lappeen seurakunnan kanssa. Toiminnallinen osuus suunniteltiin toteutettavaksi seurakunnan tiloissa, jossa pidettiin kokkikerhoa neljänä eri päivänä. Suunnittelussa otettiin huomioon Sapere-ruokakasvatusmenetelmä, joka perustuu aistilähtöisyyteen. Kokkikerhosta tehtiin palautekysely osallistuneille ja heille jaettiin materiaaleja kotiin kerhon ja jatkumon tueksi.
Alakoululaisen ravintosuositukseen kuuluvat säännöllinen ateriarytmi ja kunnon pääateriat. Aamu-, väli- ja iltapala ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Terveellisen aterian voi muodostaa käyttämällä 1+1+1-menetelmää, jossa 1 osa on hiilihydraatteja, 1 osa proteiineja ja 1 osa kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Ruokakasvatus toimii tärkeänä osana terveellisen ravitsemuksen toteutumista. Ruokakasvatusta toteutetaan kotona sekä koulussa. Ruokakasvatuksen tavoitteena on tukea tervettä ruokasuhdetta ja luoda positiivisia kokemuksia ruoan ympärillä. Opinnäytetyössä on tarkasteltu THL:n tilastoja, joista selviää, kuinka 7-12-vuotiaiden lasten ylipaino on noususuuntainen ja ruokatottumuksissa on puutteita.
Opinnäytetyön menetelmänä on käytetty toiminnallista opinnäytetyötä. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä Lappeen seurakunnan kanssa. Toiminnallinen osuus suunniteltiin toteutettavaksi seurakunnan tiloissa, jossa pidettiin kokkikerhoa neljänä eri päivänä. Suunnittelussa otettiin huomioon Sapere-ruokakasvatusmenetelmä, joka perustuu aistilähtöisyyteen. Kokkikerhosta tehtiin palautekysely osallistuneille ja heille jaettiin materiaaleja kotiin kerhon ja jatkumon tueksi.
Alakoululaisen ravintosuositukseen kuuluvat säännöllinen ateriarytmi ja kunnon pääateriat. Aamu-, väli- ja iltapala ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota. Terveellisen aterian voi muodostaa käyttämällä 1+1+1-menetelmää, jossa 1 osa on hiilihydraatteja, 1 osa proteiineja ja 1 osa kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Ruokakasvatus toimii tärkeänä osana terveellisen ravitsemuksen toteutumista. Ruokakasvatusta toteutetaan kotona sekä koulussa. Ruokakasvatuksen tavoitteena on tukea tervettä ruokasuhdetta ja luoda positiivisia kokemuksia ruoan ympärillä. Opinnäytetyössä on tarkasteltu THL:n tilastoja, joista selviää, kuinka 7-12-vuotiaiden lasten ylipaino on noususuuntainen ja ruokatottumuksissa on puutteita.