Kasvikokemuksia kaupungin lapsille: Juhannuskylän koulun viljelytoiminnan käyttäjälähtöinen kehittäminen
Luonuankoski, Sanna (2022)
Luonuankoski, Sanna
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121228127
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121228127
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aiheena oli koulun viljelytoiminnan käyttäjälähtöinen kehittäminen. Tutkimus- ja kehitystyön kohteena oli Tampereella sijaitseva Juhannuskylän koulu. Työn tavoitteena oli kehittää viljelymalli tai konsepti, joka auttaa Juhannuskylän koulua viljelytoiminnan toteuttamisessa.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Ekokumppanit Oy ja FUSILLI-hanke, jossa Ekokumppanien rooli on edistää kestävää kaupunkiviljelyä ja kestäviä ruokavalintoja Tamperelaisten keskuudessa.
Tutkimus- ja kehittämistyössä käytettiin käyttäjälähtöisen kehittämisen menetelmiä, kuten haastatteluita, havainnointia ja yhteiskehittämistyöpajoja. Opinnäytetyössä tutkittiin myös viheralueiden merkitystä ihmislähtöisessä ja kestävässä kaupunki- ja kouluympäristössä.
Viljelytoiminta kouluissa tarjoaa monipuolisen oppimisympäristön ja opettamisen välineen kouluille. Oppilaiden osallistaminen viljelytoiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja kasvien hoitoon lisää merkityksellisyyden tunnetta ja sitoutumista. Viljelmillä voidaan tuoda myös terveyshyötyjä koulujen pihaan hyödyllisten mikrobien muodossa. Viljelmät voivat vahvistaa lasten luontoyhteyttä ja parantaa kouluympäristön viihtyisyyttä ja vehreyttä. Keskusta-alueiden viljelmät lisäävät myös kaupunkiympäristön viheralueita.
Opinnäyteyön lopputuote on kaksiosainen Kasvatan ruokaa itse! -opas. Opas on suunniteltu kouluille viljelytoiminnan toteuttamisen tueksi. Se antaa ideoita ja tukea viljelytoiminnan toteuttamiseen ja aikatauluttamiseen, opastaa ruokakasvien viljelyssä ja tuo esiin pedagogisia yhteyksiä. Kasvatan ruokaa itse! -opas on koostettu siten, että se on kaikkien koulujen hyödynnettävissä.
Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Ekokumppanit Oy ja FUSILLI-hanke, jossa Ekokumppanien rooli on edistää kestävää kaupunkiviljelyä ja kestäviä ruokavalintoja Tamperelaisten keskuudessa.
Tutkimus- ja kehittämistyössä käytettiin käyttäjälähtöisen kehittämisen menetelmiä, kuten haastatteluita, havainnointia ja yhteiskehittämistyöpajoja. Opinnäytetyössä tutkittiin myös viheralueiden merkitystä ihmislähtöisessä ja kestävässä kaupunki- ja kouluympäristössä.
Viljelytoiminta kouluissa tarjoaa monipuolisen oppimisympäristön ja opettamisen välineen kouluille. Oppilaiden osallistaminen viljelytoiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja kasvien hoitoon lisää merkityksellisyyden tunnetta ja sitoutumista. Viljelmillä voidaan tuoda myös terveyshyötyjä koulujen pihaan hyödyllisten mikrobien muodossa. Viljelmät voivat vahvistaa lasten luontoyhteyttä ja parantaa kouluympäristön viihtyisyyttä ja vehreyttä. Keskusta-alueiden viljelmät lisäävät myös kaupunkiympäristön viheralueita.
Opinnäyteyön lopputuote on kaksiosainen Kasvatan ruokaa itse! -opas. Opas on suunniteltu kouluille viljelytoiminnan toteuttamisen tueksi. Se antaa ideoita ja tukea viljelytoiminnan toteuttamiseen ja aikatauluttamiseen, opastaa ruokakasvien viljelyssä ja tuo esiin pedagogisia yhteyksiä. Kasvatan ruokaa itse! -opas on koostettu siten, että se on kaikkien koulujen hyödynnettävissä.