Yritystoiminnan kehittäminen: Tintin Juurilla Oy
Kujala, Tiina (2022)
Kujala, Tiina
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112423919
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022112423919
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee yritykseni Tintin Juurilla Oy Hapanjuurileipomon yritystoiminnan
kehittämistä. Tintin Juurilla Oy:n kaikki tuotteet leivotaan juureen eli teollista hiivaa ei ole
tuotteissamme laisinkaan. Leivomme pääasiassa ruoka- ja kahvileipää.
Juurileivonta on ihan oma taiteenlajinsa. Juuret toimivat tuotteiden kohotus- ja makuaineina.
Leivottaessa sataprosenttisesti juureen, tuotteiden kohotusajat ovat pitkiä, mutta se palkitsee
lopputuloksessa.
Leipomossa työt aloitetaan aikaisin aamuyöstä. Aamut aloitetaan juurien ruokinnalla, jotta ne ovat
taas toimintakelpoisia, sekä tuotteiden paistolla. Paistetut tuotteet jäähdytetään ja sen jälkeen ne
kuljetetaan eri jakelukanaviimme.
Opinnäytetyö on kirjoitettu päiväkirjamuodossa. Tarkoituksena on ollut löytää Tintin Juurilla Oy:n
toimintaan liittyen helpotuksia viikoittaisilla teemoilla ja niiden analysoinnilla.
Opinnäytetyö koostuu kahdeksasta seurantaviikosta. Viikot kirjoitettiin viikoilla 36–43 syksyllä 2022.
Päiväkirjassa kerrotaan jokaisesta työpäivästä ja sen kulusta liittyen kuluvan viikon teemaan.
Päiväseurannan lopuksi koko viikko on analysoitu lähteisiin ja omiin ajatuksiin perustuen ja mietitty
tavoitteiden saavuttamiset.
Viikkojen teemat, joihin kiinnitettiin erityistä huomiota, olivat: leipomoprosessit, tuotekehitys, kilpailu
leipomon omilla tuotteilla, markkinointi voittotuotteilla, artesaaniruoka, artesaaniruokamerkki ja sen
hankkiminen yrityksen tuotteelle, jakelukanavat sekä työhyvinvointi.
Opinnäytetyö antoi paljon uusia avaimia yrityksen tulevaisuuteen liittyen. Testasimme paljon asioita,
jotka muutoin olisivat saattaneet jäädä vain ajatustasolle. Monesta kokeilusta ja huomiosta saimme
tulevaan pysyviä ratkaisuja. Esimerkiksi tuotekehityksen yhteydessä saimme tuotteisiimme
haluamaamme kuohkeuta lisää muuttamalla muotoilutekniikkaa.
Päiväkirja päättyy pohdintaan, jossa vertaillaan aiemmin kirjoitettua nykytilannetta ja
päiväkirjaraportoinnissa syntyneitä analyyseja. Pohdinnassa käydään läpi kehitystä, ratkaisumalleja
sekä uusia menetelmiä työhön liittyen. Kehitystä tapahtui monessa asiassa. Pidämme nykyään
huolen, ettemme tee liikaa asioita samaan aikaan vaan keskitymme viemään asioita loppuun saakka
ennen, kuin aloitamme seuraavan asian tekemisen. Tällä voitamme aikaa ja rahaa, koska virheiden
määrä pienenee huomattavasti.
Pohdinnasta käy myös ilmi päiväkirjamuotoisen opinnäytetyön antamat opit sekä tulevaisuuteen
saadut hyödyt opinnäytetyöstä. Tulevaisuudessa tulen istumaan alas ja toteuttamaan paperin äärellä
asioita, joita pitäisi yritystoimintaan liittyen toteuttaa ja pohtia. Ei pidä siirtää asioita vaan oikeasti
toteuttaa niitä. Ainoastaan pysähtymällä ja suunnittelemalla se onnistuu.
Päiväkirjamallinen opinnäytetyö valmistui marraskuussa 2022.
kehittämistä. Tintin Juurilla Oy:n kaikki tuotteet leivotaan juureen eli teollista hiivaa ei ole
tuotteissamme laisinkaan. Leivomme pääasiassa ruoka- ja kahvileipää.
Juurileivonta on ihan oma taiteenlajinsa. Juuret toimivat tuotteiden kohotus- ja makuaineina.
Leivottaessa sataprosenttisesti juureen, tuotteiden kohotusajat ovat pitkiä, mutta se palkitsee
lopputuloksessa.
Leipomossa työt aloitetaan aikaisin aamuyöstä. Aamut aloitetaan juurien ruokinnalla, jotta ne ovat
taas toimintakelpoisia, sekä tuotteiden paistolla. Paistetut tuotteet jäähdytetään ja sen jälkeen ne
kuljetetaan eri jakelukanaviimme.
Opinnäytetyö on kirjoitettu päiväkirjamuodossa. Tarkoituksena on ollut löytää Tintin Juurilla Oy:n
toimintaan liittyen helpotuksia viikoittaisilla teemoilla ja niiden analysoinnilla.
Opinnäytetyö koostuu kahdeksasta seurantaviikosta. Viikot kirjoitettiin viikoilla 36–43 syksyllä 2022.
Päiväkirjassa kerrotaan jokaisesta työpäivästä ja sen kulusta liittyen kuluvan viikon teemaan.
Päiväseurannan lopuksi koko viikko on analysoitu lähteisiin ja omiin ajatuksiin perustuen ja mietitty
tavoitteiden saavuttamiset.
Viikkojen teemat, joihin kiinnitettiin erityistä huomiota, olivat: leipomoprosessit, tuotekehitys, kilpailu
leipomon omilla tuotteilla, markkinointi voittotuotteilla, artesaaniruoka, artesaaniruokamerkki ja sen
hankkiminen yrityksen tuotteelle, jakelukanavat sekä työhyvinvointi.
Opinnäytetyö antoi paljon uusia avaimia yrityksen tulevaisuuteen liittyen. Testasimme paljon asioita,
jotka muutoin olisivat saattaneet jäädä vain ajatustasolle. Monesta kokeilusta ja huomiosta saimme
tulevaan pysyviä ratkaisuja. Esimerkiksi tuotekehityksen yhteydessä saimme tuotteisiimme
haluamaamme kuohkeuta lisää muuttamalla muotoilutekniikkaa.
Päiväkirja päättyy pohdintaan, jossa vertaillaan aiemmin kirjoitettua nykytilannetta ja
päiväkirjaraportoinnissa syntyneitä analyyseja. Pohdinnassa käydään läpi kehitystä, ratkaisumalleja
sekä uusia menetelmiä työhön liittyen. Kehitystä tapahtui monessa asiassa. Pidämme nykyään
huolen, ettemme tee liikaa asioita samaan aikaan vaan keskitymme viemään asioita loppuun saakka
ennen, kuin aloitamme seuraavan asian tekemisen. Tällä voitamme aikaa ja rahaa, koska virheiden
määrä pienenee huomattavasti.
Pohdinnasta käy myös ilmi päiväkirjamuotoisen opinnäytetyön antamat opit sekä tulevaisuuteen
saadut hyödyt opinnäytetyöstä. Tulevaisuudessa tulen istumaan alas ja toteuttamaan paperin äärellä
asioita, joita pitäisi yritystoimintaan liittyen toteuttaa ja pohtia. Ei pidä siirtää asioita vaan oikeasti
toteuttaa niitä. Ainoastaan pysähtymällä ja suunnittelemalla se onnistuu.
Päiväkirjamallinen opinnäytetyö valmistui marraskuussa 2022.