Keinoja lampaanvillan hävikin vähentämiseen
Kontkanen, Annika (2022)
Kontkanen, Annika
2022
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022103121734
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022103121734
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kartoitetaan mahdollisuuksia suomalaisen lampaanvillan hävikin vähentämi-seen. Hävikille etsitään uusia, innovatiivisia hyötykäytön kohteita. Työssä tehdään myös katsaus lampaanvillan hyötykäyttöön Ruotsissa ja Itävallassa. Opinnäytetyön tavoitteena on edistää lam-paanvillan hyödyntämistä ja siten vähentää villan päätymistä jätteeksi. Suomessa syntyy vähän hävikkiä, mutta paikallisesti se heikentää lammastilojen kannattavuutta. Toimeksi antajana oli Poklossi Oy, jonka toimiala on perinnerakentaminen.
Tutkimusote oli laadullinen. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaas-tattelua (N = 11) sekä järjestettiin yhteiskehittämisen työpaja (N = 20) 2.1.2022. Kirjallisuus-osiossa tehtiin nykytila-analyysiä lammastaloudesta, lampaanvillan käytöstä ja hävikkivillan hyö-dyntämisen mahdollisuuksista Suomessa ja kansainvälisesti.
Lampaanvillan hävikkiin on monia syitä ja hävikkivillalaatuja on useita. Hävikkivillaa syntyy jokai-sella lammastilalla. Mitä enemmän tuotetaan ykköslaatuista villaa, sitä enemmän syntyy hävikki-villaa. Opinnäytetyössä käsitellään innovatiivisista lampaanvillatuotteista lampaanvillaeristettä laajimmin. Muita uusia tapoja hyödyntää hävikkivillaa esitellään suppeammin.
Perinteiseen jalostukseen kelpaavan villan tuotannon lisäämiseksi hävikkivillalle täytyy luoda markkinat. Lammastilallisen kannattaa lisätä villan tuotantoa vain, mikäli kaikelle tuotetulle villalle on kysyntää. Tällä hetkellä jätteeksi menevän lampaanvillan tuotteistamisessa on kehittämistä ja uusien tuotteiden kehittäminen ja markkinoille tuominen vaatii luovuutta ja rohkeutta.
Tutkimusote oli laadullinen. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua teemahaas-tattelua (N = 11) sekä järjestettiin yhteiskehittämisen työpaja (N = 20) 2.1.2022. Kirjallisuus-osiossa tehtiin nykytila-analyysiä lammastaloudesta, lampaanvillan käytöstä ja hävikkivillan hyö-dyntämisen mahdollisuuksista Suomessa ja kansainvälisesti.
Lampaanvillan hävikkiin on monia syitä ja hävikkivillalaatuja on useita. Hävikkivillaa syntyy jokai-sella lammastilalla. Mitä enemmän tuotetaan ykköslaatuista villaa, sitä enemmän syntyy hävikki-villaa. Opinnäytetyössä käsitellään innovatiivisista lampaanvillatuotteista lampaanvillaeristettä laajimmin. Muita uusia tapoja hyödyntää hävikkivillaa esitellään suppeammin.
Perinteiseen jalostukseen kelpaavan villan tuotannon lisäämiseksi hävikkivillalle täytyy luoda markkinat. Lammastilallisen kannattaa lisätä villan tuotantoa vain, mikäli kaikelle tuotetulle villalle on kysyntää. Tällä hetkellä jätteeksi menevän lampaanvillan tuotteistamisessa on kehittämistä ja uusien tuotteiden kehittäminen ja markkinoille tuominen vaatii luovuutta ja rohkeutta.