Porvoon parhaat palat paikallisten silmin
Ruiz Truhponen, Patricia (2021)
Ruiz Truhponen, Patricia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021113022836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021113022836
Tiivistelmä
Tämä on produktityyppinen opinnäytetyö, jonka lopputuloksena syntyi matkailuopas Porvoon parhaista paloista paikallisten näkökulmasta. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Hungry for Finland -ruokamatkailuhanke. Työn päätavoitteena oli selvittää, mitä porvoolaiset tekevät omalla kotipaikkakunnallaan vapaa-ajallaan ja luoda tarjonnasta opas kotimaanmatkailijoille. Alatavoitteena oli liittää oppaaseen ruokamatkailu ja selvittää ovatko paikalliset valmiita jakamaan salaisuutensa. Työ rajattiin Porvooseen, koska koko Suomi olisi aiheena ollut liian laaja.
Porvoo on Etelä-Suomessa sijaitseva noin 50 000 asukkaan kaupunki. Se on suosittu etenkin kesällä päiväkävijöiden keskuudessa ja erityisesti Vanhasta Porvoosta ja siellä sijaitsevasta Tuomiokirkosta. Kotimaanmatkailu määritellään matkaksi, joka tehdään omassa kotimaassa, paikkaan, joka on tavanomaisen elinpiirin ulkopuolella. Kotimaanmatkailun merkitys paikallisille yrityksille on suuri sillä yrityksien ja organisaatioiden asiakkaista 63 % on kotimaanmatkailijoita. Ruokamatkailu on tekemistä, jossa matkustetaan kohteen maun ja tunteen löytämiseksi. Tavoitteena on tarjota uniikkeja kokemuksia, jonka avulla tarjotaan paikan aitoja makuja sekä autetaan vierailijaa oppimaan paikallisuudesta. Matkailijoiden halu kokea jotain uutta suosittujen nähtävyyksien ulkopuolelta on yleistynyt. Uusien ruokien löytäminen ja matkailijalle tuntemattomat kohteet ovat tärkeitä motivaation lähteitä matkalle.
Produktityyppisen opinnäytetyön tukena käytettiin kvantitatiivista määrällistä tutkimusmenetelmää kyselyn muodossa, joka tehtiin syyskuussa 2021. Kysely suunnattiin porvoolaisille ja sen tavoitteena oli selvittää paikallisten lempipaikkoja ja -tekemistä sekä porvoolaisten käyttämiä paikallisia ruoka- ja juomatuotteita. Lisäksi kyselyn tavoitteena oli kartoittaa porvoolaisten mielikuvaa Porvoosta yleisesti ja ruokamatkailukohteena. Opinnäytetyön produktin luomisen tukena käytettiin myös ei-osallistuvaa havainnointia, johon kuului havainnointia netissä opinnäytetyön tekijän oman tietämyksen pohjalta sekä hyödynnettiin Porvoo-asiantuntijan vinkit.
Lopullinen opas syntyi marraskuussa 2021 kyselyn tulosten, tietoperustan ja opinnäytetyön tekijän oman tietämyksen perusteella. Opas on suunnattu kotimaanmatkailijoille ja se sisältää tietoa Porvoosta, paikallisten lempipaikkoja ja -tekemistä kotipaikkakunnallaan sekä paikallisia ruoka- ja juomatuotteita. Kohteet ja tekemiset liittyvät suurimmaksi osaksi luontoon ja ruokamatkailuun. Lisäksi opas sisältää paikallisten vinkkejä, jotka on poimittu paikallisille suunnatusta kyselystä. Oppaan tavoitteena on tarjota kotimaanmatkailijalle mahdollisuus tutustua Porvooseen paikallisten silmin sekä tutustua kaupunkiin syvemmin ja laajemmin.
Jatkokehityksenä oppaaseen voisi listata mm. enemmän paikallisten lempikohteita ja -tekemistä. Lisäksi oppaassa voisi syventyä enemmän ruokamatkailuun. Opas on myös helposti käännettävissä ulkomaanmatkailijoille. Porvoosta puuttuu uniikki saunakonsepti. Porvoon lähistöltä löytyy upeita saaristoja, joita voisi hyödyntää uniikin saunakonseptin perustamiseen.
Porvoo on Etelä-Suomessa sijaitseva noin 50 000 asukkaan kaupunki. Se on suosittu etenkin kesällä päiväkävijöiden keskuudessa ja erityisesti Vanhasta Porvoosta ja siellä sijaitsevasta Tuomiokirkosta. Kotimaanmatkailu määritellään matkaksi, joka tehdään omassa kotimaassa, paikkaan, joka on tavanomaisen elinpiirin ulkopuolella. Kotimaanmatkailun merkitys paikallisille yrityksille on suuri sillä yrityksien ja organisaatioiden asiakkaista 63 % on kotimaanmatkailijoita. Ruokamatkailu on tekemistä, jossa matkustetaan kohteen maun ja tunteen löytämiseksi. Tavoitteena on tarjota uniikkeja kokemuksia, jonka avulla tarjotaan paikan aitoja makuja sekä autetaan vierailijaa oppimaan paikallisuudesta. Matkailijoiden halu kokea jotain uutta suosittujen nähtävyyksien ulkopuolelta on yleistynyt. Uusien ruokien löytäminen ja matkailijalle tuntemattomat kohteet ovat tärkeitä motivaation lähteitä matkalle.
Produktityyppisen opinnäytetyön tukena käytettiin kvantitatiivista määrällistä tutkimusmenetelmää kyselyn muodossa, joka tehtiin syyskuussa 2021. Kysely suunnattiin porvoolaisille ja sen tavoitteena oli selvittää paikallisten lempipaikkoja ja -tekemistä sekä porvoolaisten käyttämiä paikallisia ruoka- ja juomatuotteita. Lisäksi kyselyn tavoitteena oli kartoittaa porvoolaisten mielikuvaa Porvoosta yleisesti ja ruokamatkailukohteena. Opinnäytetyön produktin luomisen tukena käytettiin myös ei-osallistuvaa havainnointia, johon kuului havainnointia netissä opinnäytetyön tekijän oman tietämyksen pohjalta sekä hyödynnettiin Porvoo-asiantuntijan vinkit.
Lopullinen opas syntyi marraskuussa 2021 kyselyn tulosten, tietoperustan ja opinnäytetyön tekijän oman tietämyksen perusteella. Opas on suunnattu kotimaanmatkailijoille ja se sisältää tietoa Porvoosta, paikallisten lempipaikkoja ja -tekemistä kotipaikkakunnallaan sekä paikallisia ruoka- ja juomatuotteita. Kohteet ja tekemiset liittyvät suurimmaksi osaksi luontoon ja ruokamatkailuun. Lisäksi opas sisältää paikallisten vinkkejä, jotka on poimittu paikallisille suunnatusta kyselystä. Oppaan tavoitteena on tarjota kotimaanmatkailijalle mahdollisuus tutustua Porvooseen paikallisten silmin sekä tutustua kaupunkiin syvemmin ja laajemmin.
Jatkokehityksenä oppaaseen voisi listata mm. enemmän paikallisten lempikohteita ja -tekemistä. Lisäksi oppaassa voisi syventyä enemmän ruokamatkailuun. Opas on myös helposti käännettävissä ulkomaanmatkailijoille. Porvoosta puuttuu uniikki saunakonsepti. Porvoon lähistöltä löytyy upeita saaristoja, joita voisi hyödyntää uniikin saunakonseptin perustamiseen.