Perehdytyksen tärkeys : työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden näkökulma
Tuomivirta, Anniina (2021)
Tuomivirta, Anniina
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111920667
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021111920667
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Tampereen ammattikorkeakoulun palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelmalle. Työn tarkoituksena oli selvittää mitkä asiat koetaan tärkeinä ravintola-alan perehdytyksessä tuloksellisuuden sekä työhyvinvoinnin näkökulmista. Tavoitteena oli saada tietoa asioista, jotka vaikuttavat yrityksen tuloksellisuuteen, työhyvinvointiin sekä perehdyttämiseen ja mitkä asiat koetaan perehdytyksessä haasteellisina. Lisäksi selvitettiin kehittämisehdotuksia ravintola-alan perehdyttämisen toteuttamiseen tulevaisuudessa. Tutkimus toteutettiin tapaustutkimuksena. Tutkimuksessa käytettiin kvantitatiivista mielipidekyselyä, jotta saatiin mahdollisimman laaja käsitys ravintola-alan organisaatioiden perehdyttämisen tilasta sekä kvalitatiivista teemahaastattelua, jossa haastateltiin ravintola-alan henkilöstöä.
Tutkimuksen tuloksista voitiin todeta perehdyttämisen olevan yksi tärkeimmistä yrityksen tuloksellisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Puutteellinen työhön perehdyttäminen vaikuttaa työntekijän tuloksellisuuteen ja työhyvinvointiin. Perehdytyksen laiminlyönnin seurauksena työntekijä voi kokea kuormittumista. Tämä johtaa virheiden syntymiseen ja siten työntekijän tuloksellisuuteen, joka vaikuttaa negatiivisesti yrityksen taloudelliseen tulokseen. Työhyvinvointia edistäviksi tekijöiksi nousivat hyvät työkaverit, yrityksen johtamistyyli sekä yleinen ilmapiiri. Perehdytyksen toteuttamisen haasteiksi nousivat kiire, puutteellinen perehdytyssuunnitelma sekä yrityksen taloudelliset resurssit. Tuloksista voitiin todeta motivoituneen ja sitoutuneen henkilöstön tuottavan tehokkaammin.
Tutkimuksesta esiin tulleita kehittämisehdotuksia voisi pienellä vaivalla ottaa jokaisessa yrityksessä käyttöön. Perehdytyssuunnitelman tulisi olla käytössä ja sitä tulisi voida muokata aina tarvittaessa ja havaittaessa puutteita. Perehdytyksen räätälöinti perehtyjän tarpeiden mukaiseksi, tulisi olla aina mahdollista, jotta perehdyttämisestä, taitojen kehittymisestä ja uuden oppimisesta tulisi jatkuva prosessi yrityksissä. Selkeä vastuujako perehdyttämisessä ja sen menetelmissä tulisi olla jokaisen henkilöstön jäsenen tiedossa, jotta vältyttäisiin epäselvyyksiltä ja
Tutkimuksen tuloksista voitiin todeta perehdyttämisen olevan yksi tärkeimmistä yrityksen tuloksellisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Puutteellinen työhön perehdyttäminen vaikuttaa työntekijän tuloksellisuuteen ja työhyvinvointiin. Perehdytyksen laiminlyönnin seurauksena työntekijä voi kokea kuormittumista. Tämä johtaa virheiden syntymiseen ja siten työntekijän tuloksellisuuteen, joka vaikuttaa negatiivisesti yrityksen taloudelliseen tulokseen. Työhyvinvointia edistäviksi tekijöiksi nousivat hyvät työkaverit, yrityksen johtamistyyli sekä yleinen ilmapiiri. Perehdytyksen toteuttamisen haasteiksi nousivat kiire, puutteellinen perehdytyssuunnitelma sekä yrityksen taloudelliset resurssit. Tuloksista voitiin todeta motivoituneen ja sitoutuneen henkilöstön tuottavan tehokkaammin.
Tutkimuksesta esiin tulleita kehittämisehdotuksia voisi pienellä vaivalla ottaa jokaisessa yrityksessä käyttöön. Perehdytyssuunnitelman tulisi olla käytössä ja sitä tulisi voida muokata aina tarvittaessa ja havaittaessa puutteita. Perehdytyksen räätälöinti perehtyjän tarpeiden mukaiseksi, tulisi olla aina mahdollista, jotta perehdyttämisestä, taitojen kehittymisestä ja uuden oppimisesta tulisi jatkuva prosessi yrityksissä. Selkeä vastuujako perehdyttämisessä ja sen menetelmissä tulisi olla jokaisen henkilöstön jäsenen tiedossa, jotta vältyttäisiin epäselvyyksiltä ja