Kaura-rypsiöljyvalmisteen käyttö energiarehuna välikasvatusporsaiden ruokinnassa: Tilatason tutkimus kasvusta ja rehuhyötysuhteesta
Mansikkamäki, Mirja (2021)
Mansikkamäki, Mirja
2021
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021100918505
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021100918505
Tiivistelmä
Kaura ja rypsi ovat sikojen ruokinnassa tuttuja komponentteja. Kypsennetyn kauran käyttöä porsaiden rehuna ei kuitenkaan ole aiemmin juurikaan tutkittu, ja nyt tehty tutkimus on tiettävästi ensimmäinen kaura-rypsiöljyvalmistetta käsittelevä. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä A-Rehu Oy ja Myllyn Paras Oy, ja tämä opinnäytetyö on tutkimuksen loppuraportti. Molemmille yrityksille kotimaisten raaka-aineiden käyttö on tärkeä arvo, ja siten yrityksillä oli tahtoa kartoittaa mahdollisuuksia löytää uusia mahdollisuuksia kotimaisen rehuraaka-aineen kehittämiseksi yritysyhteistyön merkeissä.
Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten Myllyn Paras Oy:n valmistama esikypsennetty kaura-rypsiöljyvalmiste (käytetään myöhemmin nimeä OFA) soveltuu väli-kasvatusvaiheen porsaiden energiarehuksi. Tutkimus toteutettiin tilaolosuhteissa tavanomaisen tuotantosuunnan sikatilalla Etelä-Pohjanmaalla. Tutkimuksessa seuratut neljä vieroitus- eli tutkimusryhmää jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin. Tutkimuksessa seurattiin porsaiden kasvua, rehunkulutusta, porsaiden lääkintätarvetta ja kuolleisuutta, rehuraaka-aineen käytettävyyttä varastoinnin aikana ja ruokintalaitteistossa sekä pohdittiin raaka-aineen käytön taloudellisia realiteetteja.
Suuria eroja koe- ja kontrolliryhmien välillä ei havaittu, mutta sekä kasvu-, ja kuol-leisuustuloksissa että rehun muuntosuhdetta ja rehuhyötysuhdetta tutkittaessa mahdolliset erot ilmenivät pääasiassa kontrolliryhmien eduksi. Kontrolliryhmillä oli samojen tutkimusryhmien koeryhmiin verrattuna useimmiten hieman paremmat kasvu- ja rehuhyötysuhde-, sekä rehun muuntosuhdetulokset, pienempi kuolleisuus sekä vähemmän lääkintäkertoja, joskin erot olivat hyvin pienet. Kuitenkin näihin seikkoihin vaikuttavat huomattavan monet muut osatekijät, eikä yksittäisen rehu-komponentin vaikutusta voida kiistatta osoittaa. Tulokset eivät ole tieteellisesti luotettavia, mutta antavat kuitenkin viitteitä rehun sopivuudesta ja käytettävyydestä. Osa koeryhmistä pärjäsi vertailuissa kontrolliryhmiä paremmin, ja lisäksi tutkimus-ryhmien välillä oli huomattavia eroja esimerkiksi kasvu- ja rehuhyötysuhdetuloksissa.
Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten Myllyn Paras Oy:n valmistama esikypsennetty kaura-rypsiöljyvalmiste (käytetään myöhemmin nimeä OFA) soveltuu väli-kasvatusvaiheen porsaiden energiarehuksi. Tutkimus toteutettiin tilaolosuhteissa tavanomaisen tuotantosuunnan sikatilalla Etelä-Pohjanmaalla. Tutkimuksessa seuratut neljä vieroitus- eli tutkimusryhmää jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin. Tutkimuksessa seurattiin porsaiden kasvua, rehunkulutusta, porsaiden lääkintätarvetta ja kuolleisuutta, rehuraaka-aineen käytettävyyttä varastoinnin aikana ja ruokintalaitteistossa sekä pohdittiin raaka-aineen käytön taloudellisia realiteetteja.
Suuria eroja koe- ja kontrolliryhmien välillä ei havaittu, mutta sekä kasvu-, ja kuol-leisuustuloksissa että rehun muuntosuhdetta ja rehuhyötysuhdetta tutkittaessa mahdolliset erot ilmenivät pääasiassa kontrolliryhmien eduksi. Kontrolliryhmillä oli samojen tutkimusryhmien koeryhmiin verrattuna useimmiten hieman paremmat kasvu- ja rehuhyötysuhde-, sekä rehun muuntosuhdetulokset, pienempi kuolleisuus sekä vähemmän lääkintäkertoja, joskin erot olivat hyvin pienet. Kuitenkin näihin seikkoihin vaikuttavat huomattavan monet muut osatekijät, eikä yksittäisen rehu-komponentin vaikutusta voida kiistatta osoittaa. Tulokset eivät ole tieteellisesti luotettavia, mutta antavat kuitenkin viitteitä rehun sopivuudesta ja käytettävyydestä. Osa koeryhmistä pärjäsi vertailuissa kontrolliryhmiä paremmin, ja lisäksi tutkimus-ryhmien välillä oli huomattavia eroja esimerkiksi kasvu- ja rehuhyötysuhdetuloksissa.