Viinitasting elämyksenä
Niemi, Julia (2021)
Niemi, Julia
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052711722
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052711722
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoitus oli tukia elämyksellistä viinitastingia. Opinnäytetyön tutkimusosuutta pohjattiin tutkimalla elämyksen teoreettisia käsitteitä ja muotoiluajattelun periaatteita sekä tutustumalla Suomen viinikulttuuriin. Edellä mainituista koostui myös työn teoriaviitekehys. Tutkimuskysymykset taas pyrkivät löytämään aiheista vastauksia siihen, millainen elämyksellinen viinitasting voisi olla ja miten siinä voisi hyödyntää moniaistisuutta.
Tutkimusvaihe opinnäytetyössä toteutettiin järjestämällä teemahaastatteluja muutamalle suomalaiselle viinialan asiantuntijalle. Tässä tapauksessa asiantuntijuus määriteltiin käytyjen koulutusten ja ammattinimikkeiden avulla. Teemahaastattelut koostuivat kolmesta osa-alueesta, joista tärkeimpänä toimi viinitastingin kehittäminen. Haastateltavilta haluttiin saada heidän omia mielipiteitään ja näkemyksiään vapaamuotoisesti kuvaavia vastauksia, mistä syystä haastattelu toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna.
Toimeksiantajana opinnäytetyöllä toimi Tampereen Ammattikorkeakoulun Catering Studio, jonka käyttöön luotiin tutkimustulosten perusteella ohjaava opas elämyksellisen viinitastingin järjestämiseen. Keskimäärin haastatteluista saadut tutkimustulokset tulokset vastasivat pitkälti toisiaan. Elämyksellisen viinitastingin nähtiin tuovan uudenlaista asiakaskuntaa tastingeihin ja kokemuksena elämystasting nähtiin positiivisena. Haastateltavat kuitenkin huomioivat erityisesti sen, että elämyksellisyyttä ei tulisi viedä liian pitkälle, jotta huomio ei kääntyisi täysin pois itse viineistä.
Tutkimustuloksena luotu ohjeistava opas elämykselliseen tastingiin antaa ehdotuksia ja vinkkejä, mutta sen kehittämistä voisi jatkaa toteuttamalla tulosten mukainen koetasting, minkä avulla nähtäisiin konkreettisesti, miten asiat toimisivat. Tätä tilaisuutta analysoimalla voisi luoda valmiita elämyksellisiä viinitasting -paketteja, missä viinit ja halutut elämyskokemukset olisi valmiiksi määritelty.
Tutkimusvaihe opinnäytetyössä toteutettiin järjestämällä teemahaastatteluja muutamalle suomalaiselle viinialan asiantuntijalle. Tässä tapauksessa asiantuntijuus määriteltiin käytyjen koulutusten ja ammattinimikkeiden avulla. Teemahaastattelut koostuivat kolmesta osa-alueesta, joista tärkeimpänä toimi viinitastingin kehittäminen. Haastateltavilta haluttiin saada heidän omia mielipiteitään ja näkemyksiään vapaamuotoisesti kuvaavia vastauksia, mistä syystä haastattelu toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluna.
Toimeksiantajana opinnäytetyöllä toimi Tampereen Ammattikorkeakoulun Catering Studio, jonka käyttöön luotiin tutkimustulosten perusteella ohjaava opas elämyksellisen viinitastingin järjestämiseen. Keskimäärin haastatteluista saadut tutkimustulokset tulokset vastasivat pitkälti toisiaan. Elämyksellisen viinitastingin nähtiin tuovan uudenlaista asiakaskuntaa tastingeihin ja kokemuksena elämystasting nähtiin positiivisena. Haastateltavat kuitenkin huomioivat erityisesti sen, että elämyksellisyyttä ei tulisi viedä liian pitkälle, jotta huomio ei kääntyisi täysin pois itse viineistä.
Tutkimustuloksena luotu ohjeistava opas elämykselliseen tastingiin antaa ehdotuksia ja vinkkejä, mutta sen kehittämistä voisi jatkaa toteuttamalla tulosten mukainen koetasting, minkä avulla nähtäisiin konkreettisesti, miten asiat toimisivat. Tätä tilaisuutta analysoimalla voisi luoda valmiita elämyksellisiä viinitasting -paketteja, missä viinit ja halutut elämyskokemukset olisi valmiiksi määritelty.