Tarjoilukonseptin ympäristövaikutusten arviointi arvopuuanalyysin avulla
Kiiveri, Merja (2021)
Kiiveri, Merja
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052510929
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2021052510929
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli määrittää kohdeyrityksen konseptinsuunnitteluprosessiin sopiva malli merkittävimpien ympäristövaikutuksien arviointiin. Aiottu lopputuotos oli konkreettinen työkalu tai toimintatapa, jolla lentotarjoilun ympäristövaikutuksia voitaisiin arvioida tarjoilu-konseptinkehitysprosessin yhteydessä.
Kohdeyrityksen ympäristövaikutusten arvioinnin nykytilaa kartoitettiin sen avainhenkilöitä sekä dokumentteja hyödyntäen. Projektin tavoitteen ja nykytila-analyysissa löydettyjen ongelmien ratkaisemiseksi tehtiin kirjallisuuskatsaus, josta muodostettiin raportin teoreettinen viitekehys. Viitekehyksen perusteella muodostettiin ratkaisuehdotus eli malli tarjoilukonseptin ympäristövaikutusten arviointiin arvopuuanalyysin avulla. Ratkaisuehdotus esiteltiin nykytila-analyysissa mukana olleille avainhenkilöille, joiden kommenttien ja palautteen avulla lopullinen ratkaisuehdotus muodostettiin.
Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että liiallinen ympäristönäkökulmaan keskittyminen saattaisi heikentää kustannustehokkuutta ja asiakastyytyväisyyttä. Vaikka tavoitteena oli rakentaa malli konseptin ympäristövaikutusten arviointiin, tulee tarkasteluun sisällyttää myös muita näkökulmia tasapainoisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Ratkaisuehdotuksessa ympäristövaikutuksia arvioidaan arvopuuanalyysilla ja attribuuttina käytetään tuotteen painoa, mikä evaluoitiin toimialan merkittävimmäksi ympäristövaikutukseksi tuottamiensa hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Lisäksi attribuutteina käytetään tuotteen kustannusta sekä arviota tuotteen NPS-luvusta ja palvelun toteutuksen sujuvuudesta, joka myös vaikuttaa osaltaan matkustajan asiakastyytyväisyyden kokemukseen.
Insinöörityön tuloksena syntynyttä ratkaisuehdotusta voidaan hyödyntää jatkossa kohdeyrityksen konseptinsuunnitteluprosessin yhteydessä ympäristövaikutusten arvioinnissa. Ratkaisuehdotusta voidaan käyttää apuvälineenä soveltaen myös muussa kohdeyrityksen päätöksenteossa erityisesti silloin, kun usean eri sidosryhmän näkökulmat ja arvostukset on otettava huomioon.
Kohdeyrityksen ympäristövaikutusten arvioinnin nykytilaa kartoitettiin sen avainhenkilöitä sekä dokumentteja hyödyntäen. Projektin tavoitteen ja nykytila-analyysissa löydettyjen ongelmien ratkaisemiseksi tehtiin kirjallisuuskatsaus, josta muodostettiin raportin teoreettinen viitekehys. Viitekehyksen perusteella muodostettiin ratkaisuehdotus eli malli tarjoilukonseptin ympäristövaikutusten arviointiin arvopuuanalyysin avulla. Ratkaisuehdotus esiteltiin nykytila-analyysissa mukana olleille avainhenkilöille, joiden kommenttien ja palautteen avulla lopullinen ratkaisuehdotus muodostettiin.
Kirjallisuuskatsauksessa havaittiin, että liiallinen ympäristönäkökulmaan keskittyminen saattaisi heikentää kustannustehokkuutta ja asiakastyytyväisyyttä. Vaikka tavoitteena oli rakentaa malli konseptin ympäristövaikutusten arviointiin, tulee tarkasteluun sisällyttää myös muita näkökulmia tasapainoisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Ratkaisuehdotuksessa ympäristövaikutuksia arvioidaan arvopuuanalyysilla ja attribuuttina käytetään tuotteen painoa, mikä evaluoitiin toimialan merkittävimmäksi ympäristövaikutukseksi tuottamiensa hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Lisäksi attribuutteina käytetään tuotteen kustannusta sekä arviota tuotteen NPS-luvusta ja palvelun toteutuksen sujuvuudesta, joka myös vaikuttaa osaltaan matkustajan asiakastyytyväisyyden kokemukseen.
Insinöörityön tuloksena syntynyttä ratkaisuehdotusta voidaan hyödyntää jatkossa kohdeyrityksen konseptinsuunnitteluprosessin yhteydessä ympäristövaikutusten arvioinnissa. Ratkaisuehdotusta voidaan käyttää apuvälineenä soveltaen myös muussa kohdeyrityksen päätöksenteossa erityisesti silloin, kun usean eri sidosryhmän näkökulmat ja arvostukset on otettava huomioon.