Esimiestyö Hok-Elannon työntekijöiden näkökulmasta
Ruponen, Rosi (2021)
Ruponen, Rosi
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105118245
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202105118245
Tiivistelmä
Jos esimiestyöhön ei panosteta, niin sillä on negatiivisia vaikutuksia sekä suoraan esimieheen ja työntekijöihin että näiden kautta koko organisaation toimintaan ja sen työnantajamai-neeseen (Aarnikoivu 2013).
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia millaista johtamiskäyttäytymistä Hok-Elannon ravintoloiden keittiön työntekijöiden mielestä heidän esimiehensä harjoittavat sekä minkälaista esimiestyötä työntekijät arvostavat. Tutkimukseni kohderyhmänä oli yli 18-vuotiaat ja yli vuoden Hok-Elannon ravintolan keittiössä työntekijä roolissa työskentelevät henkilöt. Tutkimuksen tavoitteena oli tuoda Hok-Elannolle uutta tietoa yrityksen ravintoloiden esimiestyön nykytilasta työntekijöiden näkökulmasta, heidän odotuksista sen osalta sekä mahdollisia kehitysideoita. Opinnäytetyössä käsiteltiin teoriaa esimiestyöstä yleisellä tasolla, kahta johtajuustyyliä, jotka olivat palveleva johtaminen ja valmentava johtaminen sekä asioita, jotka ovat tärkeitä näille johtajuustyyleille.
Tämä tutkimus toteutettiin helmikuussa 2021. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja aineistonkeruumenetelmänä oli käytössä teemahaastattelut, jotka toteutettiin yksilöllisesti ja anonyymisti. Saatua aineistoa analysoitiin sisällönanalyysi-menetelmällä. Haastateltavina toimivat kolme Hok-Elannon ravintolan kokkia, joista kaksi työskentelivät samassa ravintolassa.
Tulokset osoittivat, että erityisesti palautteen annossa sekä arvostuksen osoittamisessa koet-tiin kehitettävää esimiestyössä. Tuloksissa ilmeni yhdenmukaisuuksia siitä, minkälaista esimiestyötä työntekijät arvostavat. Työntekijät arvostivat erityisesti monipuolisen palautteen saamista ja tasa-arvoista kohtelua esimiehen toimesta. Puolestaan siitä, millaiseksi työntekijät kokivat esimiestyön omalla työpaikallaan vastaukset erosivat hyvinkin paljon toisistaan. Tämä selittynee osittain sillä, että haastateltavat työskentelevät eri ravintoloissa, joten heillä on eri esimiehet.
Jatkotutkimusaiheiksi ehdotan Hok-Elannon ravintoloiden työntekijöiden näkemyksiin syventymistä. Jatkotutkimusta voisi tehdä laajemmalla otannalla kvalitatiivisesti. Jos halutaan pyrkiä yleistyksiin niin tutkimus pitäisi olla kvantitatiivinen. Hok-Elannon työntekijöiden näkökulmia esimiestyöstä voisi myös verrata Hok-Elannon päälliköiden näkemyksiin johtajuudesta. Jatkotutkimusten avulla Hok-Elanto voisi kehittää esimiestyötä ja johtajuutta yrityksen ravintoloissa.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia millaista johtamiskäyttäytymistä Hok-Elannon ravintoloiden keittiön työntekijöiden mielestä heidän esimiehensä harjoittavat sekä minkälaista esimiestyötä työntekijät arvostavat. Tutkimukseni kohderyhmänä oli yli 18-vuotiaat ja yli vuoden Hok-Elannon ravintolan keittiössä työntekijä roolissa työskentelevät henkilöt. Tutkimuksen tavoitteena oli tuoda Hok-Elannolle uutta tietoa yrityksen ravintoloiden esimiestyön nykytilasta työntekijöiden näkökulmasta, heidän odotuksista sen osalta sekä mahdollisia kehitysideoita. Opinnäytetyössä käsiteltiin teoriaa esimiestyöstä yleisellä tasolla, kahta johtajuustyyliä, jotka olivat palveleva johtaminen ja valmentava johtaminen sekä asioita, jotka ovat tärkeitä näille johtajuustyyleille.
Tämä tutkimus toteutettiin helmikuussa 2021. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja aineistonkeruumenetelmänä oli käytössä teemahaastattelut, jotka toteutettiin yksilöllisesti ja anonyymisti. Saatua aineistoa analysoitiin sisällönanalyysi-menetelmällä. Haastateltavina toimivat kolme Hok-Elannon ravintolan kokkia, joista kaksi työskentelivät samassa ravintolassa.
Tulokset osoittivat, että erityisesti palautteen annossa sekä arvostuksen osoittamisessa koet-tiin kehitettävää esimiestyössä. Tuloksissa ilmeni yhdenmukaisuuksia siitä, minkälaista esimiestyötä työntekijät arvostavat. Työntekijät arvostivat erityisesti monipuolisen palautteen saamista ja tasa-arvoista kohtelua esimiehen toimesta. Puolestaan siitä, millaiseksi työntekijät kokivat esimiestyön omalla työpaikallaan vastaukset erosivat hyvinkin paljon toisistaan. Tämä selittynee osittain sillä, että haastateltavat työskentelevät eri ravintoloissa, joten heillä on eri esimiehet.
Jatkotutkimusaiheiksi ehdotan Hok-Elannon ravintoloiden työntekijöiden näkemyksiin syventymistä. Jatkotutkimusta voisi tehdä laajemmalla otannalla kvalitatiivisesti. Jos halutaan pyrkiä yleistyksiin niin tutkimus pitäisi olla kvantitatiivinen. Hok-Elannon työntekijöiden näkökulmia esimiestyöstä voisi myös verrata Hok-Elannon päälliköiden näkemyksiin johtajuudesta. Jatkotutkimusten avulla Hok-Elanto voisi kehittää esimiestyötä ja johtajuutta yrityksen ravintoloissa.