Tuotannonsuunnittelun kehittäminen : Ravintoraisio Oy
Setälä, Henna-Riikka (2021)
Setälä, Henna-Riikka
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104296282
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202104296282
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kehittää Ravintoraisio Oy:n myllytuotannon pakkaamon tuotannonsuunnittelua. Tavoitteena oli koostaa kaikki Raision toimipisteen tuotantosuunnitelmaan vaikuttavat riippuvuus- ja rajoitustekijät, luoda ohjeistusta sekä kehittää suunnittelun apuna käytettyä työkalua. Tämän lisäksi tavoitteena oli myös kartoittaa uusia näkökulmia, jotka lisäisivät mahdollisuuksia paremmin optimoidun tuotantojärjestyksen saavuttamiseksi sekä kehittää seurantamenetelmä suunnittelun toteutumiselle.
Opinnäytetyön kehitystyö pohjautui aiempaan käytännön työkokemukseen. Tämä kokemus mahdollisti nopean siirtymisen nykytilan kartoituksesta itse tuotannonsuunnittelun kehittämiseen. Kehitystyön aikana haastateltiin eri osastojen työntekijöitä ja tuotannonsuunnittelua tekevää käyttöpäällikköä. Suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä koostettiin yhteen sekä selvitettiin, miten saadaan kerättyä tietoa menneistä tuotantosuunnitelmien pakkaustavoite- ja toteutumamääristä.
Kehitystyön tuloksena aikaan saatiin työohje tuotannonsuunnittelussa huomioitavista asioista, uudistettu tuotannonsuunnittelun aputyökalu, tuotannonsuunnitelman luonnospohja, Pivot-taulukko pakkaussuunnitelmien toteutumisen seurantaan sekä video-ohje taulukon hyödyntämiseen.
Työohjeen ja muiden aputyökalujen käyttö vähentää tuotantosuunnitelmaan tehtävien muutosten määrää ja tukee uuden työntekijän perehdyttämistä tuotannonsuunnittelijan työhön. Seuranta antaa kuvan suunnittelun toteutumisen todellisesta tilanteesta ja voi toimia sen kehityksen mittarina tulevaisuudessa. The aim of this thesis was to develop the production planning of the mill industry packing department at Raisio Nutrition‘s production site in Raisio. The objective was to develop planning by bringing out all of the dependence and restrictive factors affecting the implementation of the production plan, to create instructions, and to develop the accessory tool used in planning. In addition, the aim was to review new perspectives that would increase the possibilities for a better optimized production order and to develop a monitoring method for the realization of the plan.
The development work was based on previous practical work experience. During the thesis project, this experience made it possible to move quickly from describing the current situation to developing the production planning itself. During the development work, interviews were carried out with workers from different departments and the production manager responsible for planning the production. Significant factors regarding planning were compiled along with finding out information about past packing targets and volumes of production plans.
Several developments were achieved: a work instruction for matters that need to be taken into account in production planning, a renewed planning accessory tool, a sketching template for production planning, a Pivot table for monitoring the realization of product plans, and a video instruction for utilizing the table.
The use of the work instruction and other accessory tools reduces the number of adjustments to the production plans and supports the orientation process of a new employee into the role of a production planner. The monitoring provides an idea of the actual implementing status of the plan and can serve to measure its development in the future.
Opinnäytetyön kehitystyö pohjautui aiempaan käytännön työkokemukseen. Tämä kokemus mahdollisti nopean siirtymisen nykytilan kartoituksesta itse tuotannonsuunnittelun kehittämiseen. Kehitystyön aikana haastateltiin eri osastojen työntekijöitä ja tuotannonsuunnittelua tekevää käyttöpäällikköä. Suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä koostettiin yhteen sekä selvitettiin, miten saadaan kerättyä tietoa menneistä tuotantosuunnitelmien pakkaustavoite- ja toteutumamääristä.
Kehitystyön tuloksena aikaan saatiin työohje tuotannonsuunnittelussa huomioitavista asioista, uudistettu tuotannonsuunnittelun aputyökalu, tuotannonsuunnitelman luonnospohja, Pivot-taulukko pakkaussuunnitelmien toteutumisen seurantaan sekä video-ohje taulukon hyödyntämiseen.
Työohjeen ja muiden aputyökalujen käyttö vähentää tuotantosuunnitelmaan tehtävien muutosten määrää ja tukee uuden työntekijän perehdyttämistä tuotannonsuunnittelijan työhön. Seuranta antaa kuvan suunnittelun toteutumisen todellisesta tilanteesta ja voi toimia sen kehityksen mittarina tulevaisuudessa.
The development work was based on previous practical work experience. During the thesis project, this experience made it possible to move quickly from describing the current situation to developing the production planning itself. During the development work, interviews were carried out with workers from different departments and the production manager responsible for planning the production. Significant factors regarding planning were compiled along with finding out information about past packing targets and volumes of production plans.
Several developments were achieved: a work instruction for matters that need to be taken into account in production planning, a renewed planning accessory tool, a sketching template for production planning, a Pivot table for monitoring the realization of product plans, and a video instruction for utilizing the table.
The use of the work instruction and other accessory tools reduces the number of adjustments to the production plans and supports the orientation process of a new employee into the role of a production planner. The monitoring provides an idea of the actual implementing status of the plan and can serve to measure its development in the future.