Terveysteknologian mahdollisuudet lihavuuden hoidossa – Raportti tuotekehityksen tueksi
Drca, Tanja (2020)
Drca, Tanja
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111622923
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020111622923
Tiivistelmä
Suomessa tähänastiset ehkäisytoimet lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen yleistymisen pysäyttämiseksi eivät ole olleet riittäviä. Joka neljäs aikuinen on lihava, ja viime vuosina erityisesti työikäisten lihavuus on yleistynyt. Lapsista ja nuorista joka neljäs on vähintään ylipainoinen. THL arvioi, että 1,4–7,0 % Suomen kaikista terveysmenoista johtuu lihavuudesta. Vuonna 2011 Suomessa nämä kustannukset olivat arviolta 330 miljoonaa euroa.
Lihavuus liitännäissairauksineen lisääntyy edelleen tähänastisista korjaustoimista huolimatta. Terveysteknologialla voisi kuitenkin olla jatkossa merkittävä rooli sekä lihavuuden tutkimisen, ennaltaehkäisyn ja hoitamisen saralla. Siihen tulisikin jatkossa panostaa huomattavasti, jotta pääsisimme lähemmäksi kansanterveydellisen ongelman ratkaisua. Työn tilaaja, Tanja Drca Consulting kehittää parhaillaan makureseptorin salpaavaa terveysteknologian innovaatiota, jonka soveltumista lihavuuden hoitoon halutaan tutkia.
Vaikka tutkimus ja hoito lihavuuden osalta on Suomessa laadukasta, työtä helpottavia tai tehostavia terveysteknologian työkaluja ei tule erityisesti esille kirjallisuudessa tai asiantuntijahaastatteluissa. Lihavuuteen liittyvien terveysteknologisten innovaatioiden puutteelle ei tällä saralla ole yksittäistä selitystä. Hankaluus tuottaa toimivia ratkaisuja voi piillä siinä, että lihavuuden hoito lähtee yksilöstä ja tämän tarpeista, mutta hoito itsessään on laaja prosessi, joka sisältää eri tason hoitoa.
Tämän insinöörityön tarkoituksena on tuottaa tilaajalle hyödyllistä tietoa tuotekehityksen tueksi. Tietoa tarvitaan siitä, kuinka lihavuutta hoidetaan Suomessa ja olisiko sokerin nauttimisen rajoittamiseen perustuva terveysteknologian laite mahdollinen lisä osaksi hoitoa. Työssä pyrittiin selvittämään myös, minkälaisia terveysteknologian ratkaisuja hoidon eri vaiheissa on käytössä. Työssä esitellään myös tutkimustietoa tuoteinnovaation sisältämästä vaikuttavasta aineesta Gymnema Sylvestre -kasvista ja sen vaikutuksista. Aineistoa kerättiin kirjallisuudesta ja tekemällä asiantuntijahaastatteluja. Kerätty aineisto analysoitiin, jonka pohjalta tilaajalle esitettiin johtopäätöksiä ja jatkotutkimuksen kohteita.
Lihavuus liitännäissairauksineen lisääntyy edelleen tähänastisista korjaustoimista huolimatta. Terveysteknologialla voisi kuitenkin olla jatkossa merkittävä rooli sekä lihavuuden tutkimisen, ennaltaehkäisyn ja hoitamisen saralla. Siihen tulisikin jatkossa panostaa huomattavasti, jotta pääsisimme lähemmäksi kansanterveydellisen ongelman ratkaisua. Työn tilaaja, Tanja Drca Consulting kehittää parhaillaan makureseptorin salpaavaa terveysteknologian innovaatiota, jonka soveltumista lihavuuden hoitoon halutaan tutkia.
Vaikka tutkimus ja hoito lihavuuden osalta on Suomessa laadukasta, työtä helpottavia tai tehostavia terveysteknologian työkaluja ei tule erityisesti esille kirjallisuudessa tai asiantuntijahaastatteluissa. Lihavuuteen liittyvien terveysteknologisten innovaatioiden puutteelle ei tällä saralla ole yksittäistä selitystä. Hankaluus tuottaa toimivia ratkaisuja voi piillä siinä, että lihavuuden hoito lähtee yksilöstä ja tämän tarpeista, mutta hoito itsessään on laaja prosessi, joka sisältää eri tason hoitoa.
Tämän insinöörityön tarkoituksena on tuottaa tilaajalle hyödyllistä tietoa tuotekehityksen tueksi. Tietoa tarvitaan siitä, kuinka lihavuutta hoidetaan Suomessa ja olisiko sokerin nauttimisen rajoittamiseen perustuva terveysteknologian laite mahdollinen lisä osaksi hoitoa. Työssä pyrittiin selvittämään myös, minkälaisia terveysteknologian ratkaisuja hoidon eri vaiheissa on käytössä. Työssä esitellään myös tutkimustietoa tuoteinnovaation sisältämästä vaikuttavasta aineesta Gymnema Sylvestre -kasvista ja sen vaikutuksista. Aineistoa kerättiin kirjallisuudesta ja tekemällä asiantuntijahaastatteluja. Kerätty aineisto analysoitiin, jonka pohjalta tilaajalle esitettiin johtopäätöksiä ja jatkotutkimuksen kohteita.