Pedagoginen ruokalista lähiruoan käytön edistäjänä: Kyselytutkimus Oulun ja Iin päiväkodeille
Kallioranta, Topi (2020)
Kallioranta, Topi
2020
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060216455
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2020060216455
Tiivistelmä
Lähi- ja luomuruoan suosio on koko ajan kasvussa, mikä tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös alkutuottajille. Raaka-aineiden myyntiketjut ovat kuitenkin edelleen monin paikoin pitkiä, joten uudenlaisia kanavia tuotteiden myyntiin ja hankintaan olisi hyvä kehittää. Tämän opinnäytetyön toimeksiantajat, ProAgria Oulu ja Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, ovat kehittämässä mallia, jossa päiväkodit voisivat hankkia raaka-aineita suoraan tuottajilta ns. pedagogista ruokalistaa hyödyntäen.
Opinnäytetyön toimeksiantona oli toteuttaa kyselytutkimus Oulun ja Iin päiväkodeille. Kyselyn avulla haluttiin selvittää päiväkotien halukkuus ja mahdollisuudet pedagogisen ruokalistan toteuttamiseen ja raaka-aineiden hankkimiseen suoraan tuottajilta. Kyselyn avulla haluttiin selvittää myös ne päiväkodit, jotka ovat mahdollisesti kiinnostuneita osallistumaan ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten järjestämään pedagogisen ruokalistan pilottiin.
Kyselytutkimus toteutettiin Webropol-kyselyohjelman avulla maalis-huhtikuussa 2020. Kysely lähetettiin kaikkien Oulun ja Iin päiväkotien johtajille, niin kunnallisen kuin yksityisenkin sektorin toimijoille. Kaiken kaikkiaan kysely lähetettiin 113:lle päiväkodin johtajalle, joista moni oli vastuussa kahdesta tai useammasta päiväkodista.
Kyselyyn vastasi yhteensä 20 päiväkodin johtajaa. Vastauksista 19 tuli Oulusta ja yksi kappale Iistä. Tulosten perusteella monessa päiväkodissa oltaisiin halukkaita käyttämään entistä enemmän lähi- ja luomutuotteita, mutta ulkopuolinen ateriantoimittaja asettaa käytännön toteuttamiselle omat rajoitteensa. Tutkimusaihetta pidettiin kuitenkin tärkeänä ja siitä toivottiin seuraavan myös todelliseen elämään ulottuvia vaikutuksia.
Kyselyn vastausprosentti jäi melko vaatimattomaksi, mikä luultavasti johtui kevään 2020 aikana vallinneesta koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta. Tuloksista on kuitenkin pääteltävissä, että lähi- ja luomuruoan hankintaan liittyviä toimintamalleja on hyvä kehittää. Erityistä huomiota tulee kuitenkin kiinnittää siihen, miten päiväkotien yksilölliset toiveet voidaan huomioida hankinnoista vastaavien ruokapalveluiden kilpailutuksen yhteydessä.
Opinnäytetyön toimeksiantona oli toteuttaa kyselytutkimus Oulun ja Iin päiväkodeille. Kyselyn avulla haluttiin selvittää päiväkotien halukkuus ja mahdollisuudet pedagogisen ruokalistan toteuttamiseen ja raaka-aineiden hankkimiseen suoraan tuottajilta. Kyselyn avulla haluttiin selvittää myös ne päiväkodit, jotka ovat mahdollisesti kiinnostuneita osallistumaan ProAgria Oulun ja Oulun Maa- ja kotitalousnaisten järjestämään pedagogisen ruokalistan pilottiin.
Kyselytutkimus toteutettiin Webropol-kyselyohjelman avulla maalis-huhtikuussa 2020. Kysely lähetettiin kaikkien Oulun ja Iin päiväkotien johtajille, niin kunnallisen kuin yksityisenkin sektorin toimijoille. Kaiken kaikkiaan kysely lähetettiin 113:lle päiväkodin johtajalle, joista moni oli vastuussa kahdesta tai useammasta päiväkodista.
Kyselyyn vastasi yhteensä 20 päiväkodin johtajaa. Vastauksista 19 tuli Oulusta ja yksi kappale Iistä. Tulosten perusteella monessa päiväkodissa oltaisiin halukkaita käyttämään entistä enemmän lähi- ja luomutuotteita, mutta ulkopuolinen ateriantoimittaja asettaa käytännön toteuttamiselle omat rajoitteensa. Tutkimusaihetta pidettiin kuitenkin tärkeänä ja siitä toivottiin seuraavan myös todelliseen elämään ulottuvia vaikutuksia.
Kyselyn vastausprosentti jäi melko vaatimattomaksi, mikä luultavasti johtui kevään 2020 aikana vallinneesta koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilasta. Tuloksista on kuitenkin pääteltävissä, että lähi- ja luomuruoan hankintaan liittyviä toimintamalleja on hyvä kehittää. Erityistä huomiota tulee kuitenkin kiinnittää siihen, miten päiväkotien yksilölliset toiveet voidaan huomioida hankinnoista vastaavien ruokapalveluiden kilpailutuksen yhteydessä.