Lakritsitäytteen tuotekehitys
Laitala, Minna (2019)
Laitala, Minna
2019
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053013443
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019053013443
Tiivistelmä
Tässä työssä kehitettiin 4 erityyppistä lakritsitäytereseptiä tilaajayrityksen Brunberg Oy:n käyttöön. Kehitetyt täytetyypit olivat suklaatäyte, marjatiivistettä sisältävä täyte, kirpeähkö täyte ja mieto täyte. Kehitettyjen reseptien avulla voi valmistaa lähes rajattoman määrän eri makuisia lakritsitäytteitä. Täytelakritsi ei kuulu Brunbergin tuotevalikoimaan, joten reseptikehitys aloitettiin aivan alusta muutamaa saatavilla ollutta reseptiä hyödyntäen.
Projektin alussa kartoitettiin, millaisia tuotteita on Suomessa saatavilla, määritettiin projektin sisältö ja ideoitiin uusia täytteitä. Työn ulkopuolelle jäi reseptien testaukset teollisuusmittakaavassa ja erilaiset säilyvyyskokeet. Täytemakujen ideoinnin jälkeen valmistettiin makunäytteitä, joista valittiin kyselyiden ja koemaistatusten perusteella muutamia makuja kehitettäväksi.
Tässä työssä esitellään lyhyesti lakritsin valmistus sekä kerrotaan eri ainesosien merkityksestä lakritsitäytteessä pohjustuksena käytännön osuuden esittelylle.
Projektia varten saatiin raaka-ainetoimittajalta reseptipohjia, joista valmistettiin koe-erät. Niiden perusteella valittiin paras reseptivaihtoehto, jota alettiin jatkokehittää. Ensimmäiset erät olivat kelpaamattomia lakritsitäytteeksi monestakin syystä. Näihin ongelmiin etsittiin ratkaisuja yksi kerrallaan, ja tuotekehityksen eri vaiheet esitellään tässä työssä ongelmalähtöisesti.
Kun aikaansaadut täytteet olivat kohtuullisen miellyttäviä, tehtiin kuluttajatestejä kehitystyön tueksi ja laadun varmistamiseksi. Maistajina toimi erilaisia kuluttajaryhmiä. Näiden kuluttajatestien tulokset vaikuttivat resepteihin tehtyihin muutoksiin. Kuluttajatestien tulokset esitellään tässä työssä.
Projektissa saatiin aikaan pienessä mittakaavassa toimivia reseptejä, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää teollisessa tuotannossa. Kuluttajatestien ja -kyselyiden mukaan aikaansaaduilla resepteillä voidaan valmistaa täytelakritseja, joista kuluttajat pitävät. Tämän työn puitteissa ei kuitenkaan voida varmistua täytteiden säilyvyydestä tai teknisestä toimivuudesta.
Projektin alussa kartoitettiin, millaisia tuotteita on Suomessa saatavilla, määritettiin projektin sisältö ja ideoitiin uusia täytteitä. Työn ulkopuolelle jäi reseptien testaukset teollisuusmittakaavassa ja erilaiset säilyvyyskokeet. Täytemakujen ideoinnin jälkeen valmistettiin makunäytteitä, joista valittiin kyselyiden ja koemaistatusten perusteella muutamia makuja kehitettäväksi.
Tässä työssä esitellään lyhyesti lakritsin valmistus sekä kerrotaan eri ainesosien merkityksestä lakritsitäytteessä pohjustuksena käytännön osuuden esittelylle.
Projektia varten saatiin raaka-ainetoimittajalta reseptipohjia, joista valmistettiin koe-erät. Niiden perusteella valittiin paras reseptivaihtoehto, jota alettiin jatkokehittää. Ensimmäiset erät olivat kelpaamattomia lakritsitäytteeksi monestakin syystä. Näihin ongelmiin etsittiin ratkaisuja yksi kerrallaan, ja tuotekehityksen eri vaiheet esitellään tässä työssä ongelmalähtöisesti.
Kun aikaansaadut täytteet olivat kohtuullisen miellyttäviä, tehtiin kuluttajatestejä kehitystyön tueksi ja laadun varmistamiseksi. Maistajina toimi erilaisia kuluttajaryhmiä. Näiden kuluttajatestien tulokset vaikuttivat resepteihin tehtyihin muutoksiin. Kuluttajatestien tulokset esitellään tässä työssä.
Projektissa saatiin aikaan pienessä mittakaavassa toimivia reseptejä, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää teollisessa tuotannossa. Kuluttajatestien ja -kyselyiden mukaan aikaansaaduilla resepteillä voidaan valmistaa täytelakritseja, joista kuluttajat pitävät. Tämän työn puitteissa ei kuitenkaan voida varmistua täytteiden säilyvyydestä tai teknisestä toimivuudesta.