"Mä oon vaan kokki" - Kokin ammatti naisten kokemana
Havumäki, Erika (2019)
Havumäki, Erika
2019
Kaikki oikeudet pidätetään
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903183330
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201903183330
Tiivistelmä
Onko sukupuolella väliä kokin ammatissa? Tutkimuksessa tutkittiin naisia ravintolakokin ammatissa. Tavoitteena oli selvittää, millä lailla ammatti oli sukupuolittunut, millaisia esteitä, vaatimuksia tai haasteita naiset kokin työssä kokivat, millaisia tunteita he työssään käsittelivät sekä miten he saivat yhdistettyä työn ja elämän. Tutkimuksen tulosten kautta saataisiin kuuluviin naisten omat ajatukset, kokemukset ja tunteet ammatista, joka mielletään usein miesvaltaiseksi. Tutkimusmenetelmä oli kvalitatiivinen. Teoreettinen osuus koostui segregaation, lasikaton, sukupuolten välisen tasa-arvon, tunnetyön sekä työn ja elämän tasapainon tarjoamasta tietoperusta. Lisäksi tutkimus vertaili aiempia, samaa ilmiötä käsitteleviä tutkimuksia. Empiirinen osuus toteutettiin yksilöllisinä teemahaastatteluina. Naiset olivat sitä mieltä, ettei sukupuolella ollut merkitystä kokin ammatissa. Ammattia ei nähty sukupuolittuneena, sillä kaikkien työyhteisön jäsenten odotettiin tekevän kaikkia työtehtäviä. Se, kummalla puolella keittiötä työskenteli, oli naisen oma valinta. Myös uralla eteneminen kuin medianäkyvyys olivat naisten mielestä kiinni omasta tahdosta ja valmiuksista. Tunnetasolla naisille oli työssään tärkeää yhteisöllisyys ja vuorovaikutus muiden kanssa. Työn ja elämän yhteensovittaminen oli toisinaan haastavaa, muttei mahdotonta. Tärkeää oli osata joustaa. Tutkimuksessa päädyttiin johtopäätökseen, ettei kokin ammatti ollut sukupuolittunut eivätkä naiset kokeneet olevansa huonommassa asemassa. Sukupuolen sijaan suurempaan asemaan nousi oman tahdon ja valmiuksien merkitys.