Uuden alkoholilain vaikutuksia helsinkiläisiin ravintoloihin
Väisänen, Emma; Ylönen, Annastiina (2018)
Väisänen, Emma
Ylönen, Annastiina
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120520276
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120520276
Tiivistelmä
Vuonna 2018 voimaan tullut alkoholilain uudistus herätti ennakkoon paljon julkista keskuste-lua jo valmisteluvaiheessaan. Lakiin mahdollisesti tulevat lievennykset huolestuttivat useita viranomaistahoja ja alkoholin kulutuksen pelättiin moninkertaistuvan.
Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia uudistettua alkoholilakia sekä miten se on käytännössä vaikuttanut helsinkiläisten ravintoloiden arkeen. Työ tarkastelee tätä muutosta toiminnallisesta ja taloudellisesta näkökulmasta. Aluksi työ käsittelee alkoholilain historiaa sekä esittelee vuonna 2018 voimaantulleen lain suurimmat muutokset anniskelun näkökulmasta verrattuna edeltävään alkoholilakiin. Työssä käydään läpi lain valmisteluvaiheessa julkilau-suttuja ennakko-odotuksia sekä pelkoja mahdollisista vaikutuksista alkoholin kulutuksen lisääntymiseen.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Opinnäytetyötä varten haastateltiin 9 helsinkiläistä ravintolaa, joilla kaikilla oli anniskeluluvat. Haastatteluissa kartoitettiin, miten uusi alkoholilaki oli vaikuttanut ravintoloiden toimintaan heidän näkökulmasta tarkasteltuna. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että haastatelluista ravintoloista lakiuudistus oli vaikuttanut eniten niihin, jotka olivat pidentäneet anniskeluaikojaan. Tämä oli lisännyt ravintoloiden asiakas-määriä ja myyntiä. Kaiken kaikkiaan haastatellut ravintolat kokivat uuden alkoholilain vaiku-tukset toimintaansa melko vähäisinä. Suhtautuminen lakimuutokseen oli kuitenkin positiivi-nen.
Tarkkaa tietoa uudistuksen kaikista mahdollisista vaikutuksista ei vielä ole, koska laki on ollut voimassa vasta alle vuoden. Työssä voidaankin todeta vain tähän mennessä havaittuja vaikutuksia.
Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia uudistettua alkoholilakia sekä miten se on käytännössä vaikuttanut helsinkiläisten ravintoloiden arkeen. Työ tarkastelee tätä muutosta toiminnallisesta ja taloudellisesta näkökulmasta. Aluksi työ käsittelee alkoholilain historiaa sekä esittelee vuonna 2018 voimaantulleen lain suurimmat muutokset anniskelun näkökulmasta verrattuna edeltävään alkoholilakiin. Työssä käydään läpi lain valmisteluvaiheessa julkilau-suttuja ennakko-odotuksia sekä pelkoja mahdollisista vaikutuksista alkoholin kulutuksen lisääntymiseen.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Opinnäytetyötä varten haastateltiin 9 helsinkiläistä ravintolaa, joilla kaikilla oli anniskeluluvat. Haastatteluissa kartoitettiin, miten uusi alkoholilaki oli vaikuttanut ravintoloiden toimintaan heidän näkökulmasta tarkasteltuna. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluina.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että haastatelluista ravintoloista lakiuudistus oli vaikuttanut eniten niihin, jotka olivat pidentäneet anniskeluaikojaan. Tämä oli lisännyt ravintoloiden asiakas-määriä ja myyntiä. Kaiken kaikkiaan haastatellut ravintolat kokivat uuden alkoholilain vaiku-tukset toimintaansa melko vähäisinä. Suhtautuminen lakimuutokseen oli kuitenkin positiivi-nen.
Tarkkaa tietoa uudistuksen kaikista mahdollisista vaikutuksista ei vielä ole, koska laki on ollut voimassa vasta alle vuoden. Työssä voidaankin todeta vain tähän mennessä havaittuja vaikutuksia.