Meijeriteollisuuden tuotantotilojen LVIA-suunnitteluohje
Lippo, Tuomas (2018)
Lippo, Tuomas
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120319564
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018120319564
Tiivistelmä
Insinöörityön tarkoituksena on toimia ohjeena meijeriteollisuuden tuotantotilojen LVIA-suunnittelulle. Työssä on hyödynnetty standardien ja ohjeiden lisäksi suunnittelijoiden kokemuksia meijeri- ja elintarviketeollisuuden LVIA-suunnittelussa.
Insinöörityössä esitellään elintarviketeollisuuden yleisiä hygieniavaatimuksia ja -riskejä sekä syvennytään maidon hygieniariskeihin. LVI-tekniikan osalta esitetään hygieenisiä muotoja ja materiaaleja, jonka jälkeen keskitytään lämmityksen ja jäähdytyksen, vesi- ja viemärijärjestelmien sekä ilmanvaihdon osa-alueisiin. Jokaisesta osa-alueesta esitetään keskeisiä suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä sekä kaluste- ja laitevaatimuksia. Lopuksi käsitellään automaatiosuunnittelua.
Meijeriteollisuuden tuotantotilat vaativat LVIA-suunnittelijalta erityistä huomiota hygieniariskien estämiseksi. Insinöörityö antaa LVIA-suunnittelijalle lähtövalmiudet meijeriteollisuuden tuotantotilojen suunnitteluun sekä tietoa maitotuotteiden hygieniariskeistä. Meijeriteollisuuden LVIA-suunnittelu on yleisesti tapauskohtaista, ja jokaisessa työssä on tärkeää ottaa huomioon tilaajan vaatimukset.
Insinöörityössä esitellään elintarviketeollisuuden yleisiä hygieniavaatimuksia ja -riskejä sekä syvennytään maidon hygieniariskeihin. LVI-tekniikan osalta esitetään hygieenisiä muotoja ja materiaaleja, jonka jälkeen keskitytään lämmityksen ja jäähdytyksen, vesi- ja viemärijärjestelmien sekä ilmanvaihdon osa-alueisiin. Jokaisesta osa-alueesta esitetään keskeisiä suunnitteluun vaikuttavia tekijöitä sekä kaluste- ja laitevaatimuksia. Lopuksi käsitellään automaatiosuunnittelua.
Meijeriteollisuuden tuotantotilat vaativat LVIA-suunnittelijalta erityistä huomiota hygieniariskien estämiseksi. Insinöörityö antaa LVIA-suunnittelijalle lähtövalmiudet meijeriteollisuuden tuotantotilojen suunnitteluun sekä tietoa maitotuotteiden hygieniariskeistä. Meijeriteollisuuden LVIA-suunnittelu on yleisesti tapauskohtaista, ja jokaisessa työssä on tärkeää ottaa huomioon tilaajan vaatimukset.