Elintarvikkeiden jäljitettävyys tarjoilupaikoissa ja muissa ilmoitetuissa elintarvikehuoneistoissa
Paajanen, Katri (2018)
Paajanen, Katri
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018081014470
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018081014470
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Porvoon kaupungin ympäristöterveydenhuollolle. Työssä kartoitettiin elintarvikkeiden jäljitettävyyden toteutumista tarjoilupaikoissa sekä mahdollisia jäljitettävyyteen liittyviä harhautusyrityksiä elintarvikehuoneistoissa. Näkemystä jäljitettävyyteen sekä kehitysehdotuksia tuotiin esiin tarkastajien näkökulmasta. Jäljitettävyyden tarkastuslomake laadittiin Oiva-ohjeisiin perehtymisen tueksi. Työssä käytettiin kirjallisen materiaalin lisäksi kuntien tiedonkeruun Kiikari-raportointijärjestelmää sekä tarkastuskohtaisesti täytettävää sähköistä kyselylomaketta ja puhelinhaastatteluja tapauksista, joissa jäljitettävyydessä esiintynyt puute oli johtanut elintarvikkeiden markkinoilta poistamiseen.
Jäljitettävyys oli tarjoilupaikoissa vuonna 2016 annettujen Oiva-arvioiden mukaan erinomaisella tasolla. Elintarvikkeiden tietojen sekä jäljitettävyysasiakirjojen tarkastettavuuden osalta esiintyi kuitenkin useissa elintarvikehuoneistoissa ohjeistettavaa.
Valvontayksiköihin tehdyissä puhelinhaastatteluissa tuli esiin vähittäismyynnissä esiintyneiden jäljitettävyyspoikkeamien piirteitä. Markkinoilta poistettaessa elintarvikkeiden jäljitettävyyspuutteisiin yhdistyi muita puutteita: vanhentuneita päivä-määriä tai vääriä alkuperätietoja. Yhteydenotto tavarantoimittajaan sekä yhteistyö eri valvontayksiköiden välillä oli ratkaiseva toimenpide jäljitettävyydessä esiintyneen poikkeaman tai harhautuksen selvittämiseksi.
Esiin tulleiden seikkojen pohjalta laadittiin jäljitettävyyden riskinarviointi. Jäljitettävyyteen vaikuttavia osa-alueita täsmennettiin esimerkeillä sekä arvioitiin niiden merkittävyyttä jäljitettävyydelle yleisesti. Kehitysehdotuksia esitettiin riskinarviointia apuna käyttäen. Periaatteen avulla on mahdollista kerätä ja yhdistää määrällistä ja laadullista tietoa esiintyvistä jäljitettävyyspuutteista sekä niihin liittyvistä eri-tyispiirteistä.
Jäljitettävyys oli tarjoilupaikoissa vuonna 2016 annettujen Oiva-arvioiden mukaan erinomaisella tasolla. Elintarvikkeiden tietojen sekä jäljitettävyysasiakirjojen tarkastettavuuden osalta esiintyi kuitenkin useissa elintarvikehuoneistoissa ohjeistettavaa.
Valvontayksiköihin tehdyissä puhelinhaastatteluissa tuli esiin vähittäismyynnissä esiintyneiden jäljitettävyyspoikkeamien piirteitä. Markkinoilta poistettaessa elintarvikkeiden jäljitettävyyspuutteisiin yhdistyi muita puutteita: vanhentuneita päivä-määriä tai vääriä alkuperätietoja. Yhteydenotto tavarantoimittajaan sekä yhteistyö eri valvontayksiköiden välillä oli ratkaiseva toimenpide jäljitettävyydessä esiintyneen poikkeaman tai harhautuksen selvittämiseksi.
Esiin tulleiden seikkojen pohjalta laadittiin jäljitettävyyden riskinarviointi. Jäljitettävyyteen vaikuttavia osa-alueita täsmennettiin esimerkeillä sekä arvioitiin niiden merkittävyyttä jäljitettävyydelle yleisesti. Kehitysehdotuksia esitettiin riskinarviointia apuna käyttäen. Periaatteen avulla on mahdollista kerätä ja yhdistää määrällistä ja laadullista tietoa esiintyvistä jäljitettävyyspuutteista sekä niihin liittyvistä eri-tyispiirteistä.