Eteläpohjalaisten leikki-ikäisten lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö päiväkodissa ja kotona sekä niihin vaikuttavat tekijät : DAGIS-tutkimuksen osatuloksia
Rantanen, Susanna (2018)
Rantanen, Susanna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060813232
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060813232
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää eteläpohjalaisten leikki-ikäisten (3-6 -vuotiaiden) lasten tuoreiden kasvisten, lisäkekasvisten, tuoreiden hedelmien ja marjojen kulutusta kotona ja päiväkodissa sekä tarkastella kulutuksessa olevia eroja sukupuolen mukaan. Lisäksi tavoitteena oli tarkastella lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutusta suhteessa suosituksiin.
Opinnäytetyön tutkimusaineisto saatiin DAGIS-tutkimushankkeesta, jossa käytettiin ravintodatan aineistonkeruumenetelmänä kolmen päivän ruokapäiväkirjanpitoa. Opinnäytetyön aineisto rajattiin koskemaan Etelä-Pohjanmaalta tutkittuihin lapsiin (n=161) ja heidän tuoreiden kasvisten, lisäkekasvisten, tuoreiden hedelmien ja marjojen toteutuneisiin annosmääriin. Ravintodatatietoja analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.
Tulosten mukaan lapset söivät keskimäärin enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja kotona (n=141) kuin päiväkodissa (n=132). Kotona syötiin tuoreita kasviksia kaksi kertaa enemmän ja hedelmiä jopa neljä kertaa enemmän kuin päiväkodissa. Poikien (n=79) ja tyttöjen (n=82) välillä oli vain pieniä eroja toteutuneiden annosmäärien osalta. Pojat söivät keskimäärin 188,8 grammaa, joka vastaa melkein neljää annosta, ja tytöt 168,3 grammaa, joka vastaa hieman yli kolmea annosta. Kaikki lapset söivät tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja keskimäärin 178,2 grammaa, joka vastaa noin kolmea ja puolta annosta. Lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen päivittäisen kulutuksen vertaaminen suosituksiin ei täysin onnistunut, koska tässä opinnäytetyössä huomioitiin ainoastaan tuoreina syödyt määrät, toisin kuin suosituksissa, joissa huomioidaan kaikki syödyt kasvis-, hedelmä- ja marjaruoat.
Opinnäytetyön tutkimusaineisto saatiin DAGIS-tutkimushankkeesta, jossa käytettiin ravintodatan aineistonkeruumenetelmänä kolmen päivän ruokapäiväkirjanpitoa. Opinnäytetyön aineisto rajattiin koskemaan Etelä-Pohjanmaalta tutkittuihin lapsiin (n=161) ja heidän tuoreiden kasvisten, lisäkekasvisten, tuoreiden hedelmien ja marjojen toteutuneisiin annosmääriin. Ravintodatatietoja analysoitiin Excel-taulukkolaskentaohjelmalla.
Tulosten mukaan lapset söivät keskimäärin enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja kotona (n=141) kuin päiväkodissa (n=132). Kotona syötiin tuoreita kasviksia kaksi kertaa enemmän ja hedelmiä jopa neljä kertaa enemmän kuin päiväkodissa. Poikien (n=79) ja tyttöjen (n=82) välillä oli vain pieniä eroja toteutuneiden annosmäärien osalta. Pojat söivät keskimäärin 188,8 grammaa, joka vastaa melkein neljää annosta, ja tytöt 168,3 grammaa, joka vastaa hieman yli kolmea annosta. Kaikki lapset söivät tuoreita kasviksia, hedelmiä ja marjoja keskimäärin 178,2 grammaa, joka vastaa noin kolmea ja puolta annosta. Lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen päivittäisen kulutuksen vertaaminen suosituksiin ei täysin onnistunut, koska tässä opinnäytetyössä huomioitiin ainoastaan tuoreina syödyt määrät, toisin kuin suosituksissa, joissa huomioidaan kaikki syödyt kasvis-, hedelmä- ja marjaruoat.