Teräsnauhan reunaleikkausjäljen laadullinen katselmus ennen ja jälkeen kylmävalssauksen
Helminen, Tommi (2018)
Helminen, Tommi
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810534
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810534
Tiivistelmä
Opinnäytetyö suoritettiin toimeksiantona SSAB yhtiön Hämeenlinnan ohutlevyterästehtaalle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä laadullinen katselmus tämänhetkisestä teräksen reunaleikkausjäljen laadusta ja tutkia miten teräksen reuna-alueet muuttuvat kylmävalssauksen jälkeen. Tavoitteena oli myös selvittää reunaleikkaukseen vaikuttavia tekijöitä.
Teräksen tuotanto ja kysyntä ovat kasvaneet vuosi vuodelta todella paljon. Samalla asiakkaiden vaatimukset ja odotukset tuotteista ovat kiristyneet todella paljon. Uudet tuotteet rasittavat ja kuormittavat vanhoja koneita ja prosesseja aivan eri tasolla ja näin ollen prosesseja on kehitettävä, jotta uusia tuotteita pystytään laadukkaasti valmistamaan. Reunaleikkaus on tärkeä arvoa tuottava prosessi mutta se on myös aina ollut vaikea prosessi hallita, sillä siihen vaikuttaa monet asiat. Varsinkin uusien, vaikeampi valmisteisien tuotteiden laadukas reunaleikkaus tuottaa vaikeuksia ja siksi reunaleikkausta on aika kehittää. Tämä työ on ensimmäinen askel reunaleikkauksen kehittämiseen.
Tutkimus aloitettiin perehtymällä metallurgiaan ja erilaisten metallin leikkaustyylien teorioihin. Tämän jälkeen valittiin koelaadut, joiden reunaleikkausta lähdettiin katselmoimaan. Ennen reunaleikkausta, peittausprosessilinjan kaikki tärkeät parametrit otettiin ylös, jotta leikkaukseen vaikuttavat tekijät pystyttäisiin erottelemaan. Reunaleikkauksen jälkeen reunoista otettiin mikroskooppikuvat ja tallennettiin ne tietokantaan, josta pystyttiin analysoimaan reunaleikkausta tarkemmin. Teräskelat menevät seuraavaksi kylmävalssaukseen. Kylmävalssauksen kohdalla tehtiin samat toimenpiteet kuin reunaleikkauksessa. Tämän jälkeen hallussa oli hyvä määrä dataa, jonka avulla pystyttiin katselmoimaan kyseisen laadun reunaleikkauksen taso sekä reuna-alueen muutos kylmävalssauksen jälkeen.
Tutkimuksessa kerrotaan erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat teräsnauhan reunaleikkauksen laatuun. Tutkimuksessa pyritään myös selittämään, miten huonosti hallittuna nämä tekijät käytännössä voivat vaikuttaa reunaleikkaukseen. Tämänhetkisen laatutilanteen katselmoinnin avulla pyritään kehittämään tehokkaita kehitysideoita reunaleikkausprosessin hallinnan sekä laadun parantamiseksi.
Teräksen tuotanto ja kysyntä ovat kasvaneet vuosi vuodelta todella paljon. Samalla asiakkaiden vaatimukset ja odotukset tuotteista ovat kiristyneet todella paljon. Uudet tuotteet rasittavat ja kuormittavat vanhoja koneita ja prosesseja aivan eri tasolla ja näin ollen prosesseja on kehitettävä, jotta uusia tuotteita pystytään laadukkaasti valmistamaan. Reunaleikkaus on tärkeä arvoa tuottava prosessi mutta se on myös aina ollut vaikea prosessi hallita, sillä siihen vaikuttaa monet asiat. Varsinkin uusien, vaikeampi valmisteisien tuotteiden laadukas reunaleikkaus tuottaa vaikeuksia ja siksi reunaleikkausta on aika kehittää. Tämä työ on ensimmäinen askel reunaleikkauksen kehittämiseen.
Tutkimus aloitettiin perehtymällä metallurgiaan ja erilaisten metallin leikkaustyylien teorioihin. Tämän jälkeen valittiin koelaadut, joiden reunaleikkausta lähdettiin katselmoimaan. Ennen reunaleikkausta, peittausprosessilinjan kaikki tärkeät parametrit otettiin ylös, jotta leikkaukseen vaikuttavat tekijät pystyttäisiin erottelemaan. Reunaleikkauksen jälkeen reunoista otettiin mikroskooppikuvat ja tallennettiin ne tietokantaan, josta pystyttiin analysoimaan reunaleikkausta tarkemmin. Teräskelat menevät seuraavaksi kylmävalssaukseen. Kylmävalssauksen kohdalla tehtiin samat toimenpiteet kuin reunaleikkauksessa. Tämän jälkeen hallussa oli hyvä määrä dataa, jonka avulla pystyttiin katselmoimaan kyseisen laadun reunaleikkauksen taso sekä reuna-alueen muutos kylmävalssauksen jälkeen.
Tutkimuksessa kerrotaan erilaisia tekijöitä, jotka vaikuttavat teräsnauhan reunaleikkauksen laatuun. Tutkimuksessa pyritään myös selittämään, miten huonosti hallittuna nämä tekijät käytännössä voivat vaikuttaa reunaleikkaukseen. Tämänhetkisen laatutilanteen katselmoinnin avulla pyritään kehittämään tehokkaita kehitysideoita reunaleikkausprosessin hallinnan sekä laadun parantamiseksi.