Leipomotyön fyysinen kuormittavuus : Ohjeet leipurin taukoliikuntaan
Hirvonen, Katri (2018)
Hirvonen, Katri
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805076774
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805076774
Tiivistelmä
Leipomotyössä rasitussairaudet ovat melko yleisiä. Leipomotyö sisältää paljon toistotyötä sekä staattista että dynaamista lihastyötä. Moni työvaiheista on toteutettava seisten, joten myös alaraajat joutuvat toisinaan kovalle kuormitukselle. Taukoliikunta elvyttää lihaksistoa ja auttaa ehkäisemään rasitussairauksia ja kiputiloja. Taukoliikunta on hyvin yksilöllistä tehtävästä työstä riippuen. Opinnäytetyön tavoite on laatia toimeksiantajalle henkilökohtaiset taukoliikuntaohjeet ylläpitämään hänen työkykyä. Opinnäytetyö on tapaustoteutus, jossa haastattelulomakkeen
ja havainnoinnin avulla kartoitettiin yhden pienleipomotyöntekijän työssä kuormittumista, sekä tarvetta taukoliikunnalle. Kyseisessä leipomossa tuotteet valmistetaan yleensä käsin, joten työpäivä sisältää paljon sekä toistotyötä että staattista työtä. Opinnäytetyö sisältää teoriaosuuden työssä kuormittumisesta painottuen fyysiseen kuormittumiseen sekä perustietoa taukoliikunnasta. Liitteet ovat toimeksiantosopimus, leipurin haastattelussa käytetty lomake ja taukoliikuntaohjeet. Opinnäytetyön alussa on myös lyhyt
katsaus leipomoteollisuuteen. Opinnäytetyöhön liittyen jatkossa voisi tutkia alaraajojen rasittuneisuutta sekä työjalkineiden merkitystä seisomatyössä, varsinkin, jos työ on luonteeltaan sellainen, ettei työvaiheita voi suorittaa välillä istuen.
ja havainnoinnin avulla kartoitettiin yhden pienleipomotyöntekijän työssä kuormittumista, sekä tarvetta taukoliikunnalle. Kyseisessä leipomossa tuotteet valmistetaan yleensä käsin, joten työpäivä sisältää paljon sekä toistotyötä että staattista työtä. Opinnäytetyö sisältää teoriaosuuden työssä kuormittumisesta painottuen fyysiseen kuormittumiseen sekä perustietoa taukoliikunnasta. Liitteet ovat toimeksiantosopimus, leipurin haastattelussa käytetty lomake ja taukoliikuntaohjeet. Opinnäytetyön alussa on myös lyhyt
katsaus leipomoteollisuuteen. Opinnäytetyöhön liittyen jatkossa voisi tutkia alaraajojen rasittuneisuutta sekä työjalkineiden merkitystä seisomatyössä, varsinkin, jos työ on luonteeltaan sellainen, ettei työvaiheita voi suorittaa välillä istuen.