Myllyteollisuuden sivuvirtojen vaikutus leipäpussipaperin laatuominaisuuksiin
Vuorenmaa, Johannes (2018)
Vuorenmaa, Johannes
Tampereen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802082199
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802082199
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia myllyteollisuuden sivuvirtojen vaikutusta leipäpussipaperin laatuominaisuuksiin ja niiden käyttömahdollisuuksia leipäpussipaperin valmistuksessa. Sivuvirtoina käytettiin kauran- ja ohrankuoria, joita lisättiin mäntysulfaattimassan sekaan. Sivuvirroista valmistettiin eri pitoisuuksilla olevia arkkeja, ja näistä arkeista testattiin leipäpussipaperin tärkeitä ominaisuuksia. Tuloksia verrattiin koearkkiin ja Mondi Groupin kaupalliseen leipäpussipaperiin. Massanvalmistusta varten sivuvirrat käsiteltiin lipeäliuoksella ja jauhettiin mäntysulfaatin mukana. Jauhatusajaksi valittiin, työntilaajan Luken:n kanssa, 90 minuuttia.
Työssä valmistettiin arkit käyttämällä mäntysulfaattia, sekä sivuvirtoja sisältäviä massoja. Valmiit arkit puristettiin ja kuivatettiin, jonka jälkeen niistä voitiin ottaa mittauksia laboratoriossa. Sivuvirta-arkeista saatuja tuloksia verrattiin koearkkiin ja Mondi Groupin tuotteeseen. Vertailun perusteella huomattiin, että sivuvirtojen käyttö heikensi joitakin ominaisuuksia suhteessa koearkkiin, mutta niiden tulokset olivat kuitenkin suurimmaksi osin parempia, kuin Mondi Groupin kaupallisen tuotteen.
Tuloksien perusteella sivuvirtojen käyttö on mahdollista leipäpussipaperin valmistuksessa ainakin 15 % asti. Jotta sivuvirtojen tarkempia eroja, voitaisiin vertailla valmiiseen tuotteeseen, täytyisi ne valmistaa samoilla laitteilla. Tässä työssä eroja selittää jonkin verran eri valmistusmenetelmät ja käytetyt laitteet sivuvirta-arkkien ja Mondin tuotteen välillä.
Työssä valmistettiin arkit käyttämällä mäntysulfaattia, sekä sivuvirtoja sisältäviä massoja. Valmiit arkit puristettiin ja kuivatettiin, jonka jälkeen niistä voitiin ottaa mittauksia laboratoriossa. Sivuvirta-arkeista saatuja tuloksia verrattiin koearkkiin ja Mondi Groupin tuotteeseen. Vertailun perusteella huomattiin, että sivuvirtojen käyttö heikensi joitakin ominaisuuksia suhteessa koearkkiin, mutta niiden tulokset olivat kuitenkin suurimmaksi osin parempia, kuin Mondi Groupin kaupallisen tuotteen.
Tuloksien perusteella sivuvirtojen käyttö on mahdollista leipäpussipaperin valmistuksessa ainakin 15 % asti. Jotta sivuvirtojen tarkempia eroja, voitaisiin vertailla valmiiseen tuotteeseen, täytyisi ne valmistaa samoilla laitteilla. Tässä työssä eroja selittää jonkin verran eri valmistusmenetelmät ja käytetyt laitteet sivuvirta-arkkien ja Mondin tuotteen välillä.