Luonnon antimista juomasekoituksiksi : Juomalistan kehittäminen
Laine, Anni (2017)
Laine, Anni
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121220867
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121220867
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön aiheena on kehittää juomalista hyödyntäen luonnon antimia eli villiyrttejä ja -marjoja sekä mahdollisimman paljon paikallisia ja kotimaisia tuotteita. Juomalista kehitettiin puumalalaiselle matkailukeskus Sahanlahti Resortille. Työn tavoitteena oli kehittää käyttöön tuleva, toimeksiantajan liikeideaan sopiva ja hyödyttävä juomalista sekä myynnin lisääminen ja oman osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen.
Toiminnallinen opinnäytetyön raportti koostuu teoria- ja käytännönosuuksista. Teoriaosuus ja viitekehys koostuvat tuotekehityksestä, aistinvaraisesta arvioinnista, juomasekoituksista ja niiden valmistamistavoista sekä villiyrttien ja -marjojen käytöstä ennen ja nykyään. Työn toteutuksesta kertovassa osuudessa käydään läpi toteutetun tuotekehityksen työvaiheita, tuotteiden ja raaka-aineiden valintaa, juomasekoituksien valmistusta, hinnoittelua ja katelaskentaa sekä aistinvaraisen arvioinnin tuloksia. Juomien hinnoittelun kateprosentit ovat salattu.
Juomalistan juomasekoitukset arvioitiin aistinvaraisesti yhdessä kahdeksan Sahanlahti Re-sortin henkilökunnan jäsenen kanssa. Aistinvaraisen arvioinnin apuna käytettiin arviointilomaketta. Työhön kehitettiin yhteensä yhdeksän erilaista juomasekoitusta, joista kaksi oli kuohuviinipohjaista juomasekoitusta, neljä kylmää juomasekoitusta ja kolme kuumaa juomasekoitusta. Aistinvaraisen arvioinnin tulosten ja keskustelun pohjalta syntyi yhden juomalistan sijaan kaksi juomalistaa: toinen on suunnattu talvisesongille ja toinen kesäsesongille.
Opinnäytetyön tuotoksena on raportin lisäksi kaksi juomalistaa, toinen talvisesongille ja toinen kesäsesongille sekä juomasekoituksien valmistusohjeet henkilökunnalle. Juomalistat ja valmistusohjeet ovat opinnäytetyön liitteinä.
Toiminnallinen opinnäytetyön raportti koostuu teoria- ja käytännönosuuksista. Teoriaosuus ja viitekehys koostuvat tuotekehityksestä, aistinvaraisesta arvioinnista, juomasekoituksista ja niiden valmistamistavoista sekä villiyrttien ja -marjojen käytöstä ennen ja nykyään. Työn toteutuksesta kertovassa osuudessa käydään läpi toteutetun tuotekehityksen työvaiheita, tuotteiden ja raaka-aineiden valintaa, juomasekoituksien valmistusta, hinnoittelua ja katelaskentaa sekä aistinvaraisen arvioinnin tuloksia. Juomien hinnoittelun kateprosentit ovat salattu.
Juomalistan juomasekoitukset arvioitiin aistinvaraisesti yhdessä kahdeksan Sahanlahti Re-sortin henkilökunnan jäsenen kanssa. Aistinvaraisen arvioinnin apuna käytettiin arviointilomaketta. Työhön kehitettiin yhteensä yhdeksän erilaista juomasekoitusta, joista kaksi oli kuohuviinipohjaista juomasekoitusta, neljä kylmää juomasekoitusta ja kolme kuumaa juomasekoitusta. Aistinvaraisen arvioinnin tulosten ja keskustelun pohjalta syntyi yhden juomalistan sijaan kaksi juomalistaa: toinen on suunnattu talvisesongille ja toinen kesäsesongille.
Opinnäytetyön tuotoksena on raportin lisäksi kaksi juomalistaa, toinen talvisesongille ja toinen kesäsesongille sekä juomasekoituksien valmistusohjeet henkilökunnalle. Juomalistat ja valmistusohjeet ovat opinnäytetyön liitteinä.