Tarjoiluautomaattipakkaus projektin suunnittelu ja toteutus : startup-yrityksen haasteet
Helle, Saku (2017)
Helle, Saku
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060612549
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017060612549
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää funktionaalinen pakkaus yhteistyössä asiakkaiden, alihankkijoiden ja oppilaitosten kanssa. Tuote on samalla toimeksiantajayrityksen KleenU Oy:n ensimmäinen tuote. Projekti tähtäsi tuotannon suunnittelun aloittamiseen ja tuotteiden toimitukseen. Projektin aikana kyettiin toteuttamaan patenteilla suojattavissa ja tuotteistettavissa oleva resurssitehokas hygieniaratkaisu, joka on turvallinen ja tehokas sekä täysin kemikaaliton. Näiltä osin projektin laajuus on katettu, vaikka lopputuote ei vastannut alkuperäisiä suunnitelmia. Aikataulullisesti projekti venyi suunniteltua pidemmäksi, mutta projektin kustannukset jäivät noin 25% oletettua pienemmiksi.
Lisäksi työ käsittelee uusien yrittäjien kannalta kiinnostavasti Lean-menetelmien ja projektinhallinnan keskeisien työkalujen käyttöä startup-yrityksen tuotekehityksessä sekä käytännön kokemuksia onnistumisista ja epäonnistumisista. Työn alussa kerrotaan toimeksiantajayrityksen taustoja ja tarpeita. Lopuksi kuvataan projektin eri vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen saakka sekä arvioidaan projektin toteutuminen.
Perinteistä projektihallintaa käsitellään työssä J. Vaskimon Diploma In Project Management opintomateriaalin ja K. Arton yms. kirjan Projektiliiketoiminta, sekä Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n aineiston pohjalta. Lean Startup menetelmiä käsitellään lean osaajan Eric Riesin teoksen The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses pohjalta. Hankkeen toteuttamisessa on käytetty runsaasti asiantuntijoiden, yritysten ja oppilaitosten osaamista ja tukea.
Lisäksi työ käsittelee uusien yrittäjien kannalta kiinnostavasti Lean-menetelmien ja projektinhallinnan keskeisien työkalujen käyttöä startup-yrityksen tuotekehityksessä sekä käytännön kokemuksia onnistumisista ja epäonnistumisista. Työn alussa kerrotaan toimeksiantajayrityksen taustoja ja tarpeita. Lopuksi kuvataan projektin eri vaiheet suunnittelusta toteuttamiseen saakka sekä arvioidaan projektin toteutuminen.
Perinteistä projektihallintaa käsitellään työssä J. Vaskimon Diploma In Project Management opintomateriaalin ja K. Arton yms. kirjan Projektiliiketoiminta, sekä Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n aineiston pohjalta. Lean Startup menetelmiä käsitellään lean osaajan Eric Riesin teoksen The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses pohjalta. Hankkeen toteuttamisessa on käytetty runsaasti asiantuntijoiden, yritysten ja oppilaitosten osaamista ja tukea.