Syömällä virkeäksi – Ravitsemuspäivä Ilomantsin yläkoululaisille
Pykäläinen, Marika; Mielonen, Marja-Liisa (2017)
Pykäläinen, Marika
Mielonen, Marja-Liisa
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086821
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705086821
Tiivistelmä
Nuorten hyvinvointia edistävät säännöllinen ruokarytmi ja oikeat ruokavalinnat. Koulu-terveyskyselystä selviää, että nuorten ravitsemus on mennyt huonompaan suuntaan. Nuoret eivät syö aamupalaa, ja jotkut jättävät kouluruoan syömättä.
Opinnäytetyö on toiminnallinen. Työn tarkoituksena on lisätä nuorten tietämystä aa-mupalan ja kouluruoan merkityksestä päivän jaksamiseen. Työn tavoitteena on saada nuoret kokeilemaan terveellisiä aamupaloja ja saada heidät kiinnostuneiksi aiheesta niin, että he toteuttaisivat sitä jatkossa. Tehtävänä oli tehdä Ilomantsin yläkoulun oppi-laille ravitsemuksen teemapäivien näyttely. Näyttely havainnollistaa nuorille hyvän ruokarytmin ja terveellisen ruoan merkityksen päivän vireystilaan. Opinnäytetyössä painotetaan aamupalan tärkeyttä ja annetaan ideoita hyviin aamupalavalintoihin aa-mupalareseptivihkosella, jotta nuoret huomaisivat, että aamupalan teko voi olla help-poa.
Teoriaosuudessa käsitellään kouluruokasuosituksia, aamupalan sisältöä ja tärkeyttä, nuoruutta ja ravitsemuksen vaikutuksia vireystilaan ja koulumenestykseen. Ravitse-musnäyttelyn tuloksena voidaan todeta, että nuoret eivät syö todellisuudessa kunnolla. Vaikka nuoret eivät syö kunnolla, heillä on kiinnostusta ja halua muuttaa omia syömis-tottumuksiaan.
Jatkotutkimusaiheina on, että ovatko nuoret muuttaneet syömistottumuksiaan näytte-lystä saamiensa tietojen perusteella.
Opinnäytetyö on toiminnallinen. Työn tarkoituksena on lisätä nuorten tietämystä aa-mupalan ja kouluruoan merkityksestä päivän jaksamiseen. Työn tavoitteena on saada nuoret kokeilemaan terveellisiä aamupaloja ja saada heidät kiinnostuneiksi aiheesta niin, että he toteuttaisivat sitä jatkossa. Tehtävänä oli tehdä Ilomantsin yläkoulun oppi-laille ravitsemuksen teemapäivien näyttely. Näyttely havainnollistaa nuorille hyvän ruokarytmin ja terveellisen ruoan merkityksen päivän vireystilaan. Opinnäytetyössä painotetaan aamupalan tärkeyttä ja annetaan ideoita hyviin aamupalavalintoihin aa-mupalareseptivihkosella, jotta nuoret huomaisivat, että aamupalan teko voi olla help-poa.
Teoriaosuudessa käsitellään kouluruokasuosituksia, aamupalan sisältöä ja tärkeyttä, nuoruutta ja ravitsemuksen vaikutuksia vireystilaan ja koulumenestykseen. Ravitse-musnäyttelyn tuloksena voidaan todeta, että nuoret eivät syö todellisuudessa kunnolla. Vaikka nuoret eivät syö kunnolla, heillä on kiinnostusta ja halua muuttaa omia syömis-tottumuksiaan.
Jatkotutkimusaiheina on, että ovatko nuoret muuttaneet syömistottumuksiaan näytte-lystä saamiensa tietojen perusteella.