Alkoholipolitiikka ja ravintola-ala
Turunen, Samu (2016)
Turunen, Samu
Savonia-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122121414
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016122121414
Tiivistelmä
Suomalainen alkoholipolitiikka on käsitteenä varsin nuori ja alkoholiin on suhtauduttu Suomessa eri tavoin vuosikymmenestä riippuen. Pääsääntöisesti maamme alkoholipolitiikalle on kuitenkin ollut ominaista alkoholin tiukahko sääntely ja siihen liittyvät rajoitukset, jotka ovat luoneet paineita ravintola-alan yrittäjille ja jopa ongelmia Suomen ravintolaelinkeinon kehitykselle. Haasteista huolimatta suomalainen ravintolaelinkeino ei ole kuitenkaan hävinnyt, vaan kokenut muodonmuutoksen useita kertoja ja kehittynyt niiden myötä sellaiseksi, kuin sen tänä päivänä tunnemme.
Tämä opinnäytetyö on tutkimuksellinen opinnäytetyö ja sen tavoitteena on tarkastella maamme alkoholipolitiikkaa sen alkuajoista nykypäivään ja selvittää, miten alkoholipoliittiset muutokset ovat vaikuttaneet pääasiassa ravintola-alaan kuluneen vuosisadan aikana sekä miten nykyinen alkoholilainsäädäntömme vaikuttaa ravintolaelinkeinomme toimintaan tänä päivänä.
Opinnäytetyön alkuosa käsittelee Suomen alkoholipoliittista historiaa ja sen merkittävimpiä muutoksia eri ajanjaksoina. Tämän lisäksi selvitetään, miten nämä muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisen ravintolakulttuurin kehitykseen menneinä vuosikymmeninä. Työn empiriaosa käsittelee nykypäivän alkoholilainsäädäntöä Suomessa sekä sen vaikutuksia ravintola-alaan ja sen sidosryhmiin. Alkoholipolitiikan vaikutuksia ravintolaelinkeinoon selvitetään asiantuntijahaastattelujen avulla, joista saatu informaation analysoidaan. Lopuksi analysoidun aineiston pohjalta tehdään johtopäätökset.
Tämä opinnäytetyö on tutkimuksellinen opinnäytetyö ja sen tavoitteena on tarkastella maamme alkoholipolitiikkaa sen alkuajoista nykypäivään ja selvittää, miten alkoholipoliittiset muutokset ovat vaikuttaneet pääasiassa ravintola-alaan kuluneen vuosisadan aikana sekä miten nykyinen alkoholilainsäädäntömme vaikuttaa ravintolaelinkeinomme toimintaan tänä päivänä.
Opinnäytetyön alkuosa käsittelee Suomen alkoholipoliittista historiaa ja sen merkittävimpiä muutoksia eri ajanjaksoina. Tämän lisäksi selvitetään, miten nämä muutokset ovat vaikuttaneet suomalaisen ravintolakulttuurin kehitykseen menneinä vuosikymmeninä. Työn empiriaosa käsittelee nykypäivän alkoholilainsäädäntöä Suomessa sekä sen vaikutuksia ravintola-alaan ja sen sidosryhmiin. Alkoholipolitiikan vaikutuksia ravintolaelinkeinoon selvitetään asiantuntijahaastattelujen avulla, joista saatu informaation analysoidaan. Lopuksi analysoidun aineiston pohjalta tehdään johtopäätökset.