Suklaajälkiruoat ja niiden valmistamisen haasteet ammattikeittiössä
Lappalainen, Arto (2016)
Lappalainen, Arto
Tampereen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016052710474
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016052710474
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on osa palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelmaa. Opinnäytetyön aiheena on suklaajälkiruuat ja niiden valmistamisen haasteet ammattikeittiössä. Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään suklaan historiaa, lajikkeita, tuottajamaita, valmistusmenetelmiä, suklaan laatuja, tärkeimpiä valmistajia sekä suklaan käyttöä ja tekniikoita ammattikeittiössä.
Tutkimuksessa selvitettiin yleisimpiä suklaajälkiruokia ja niiden valmistuksessa olevia haasteita ammattikeittiössä. Apuna tutkimuksessa käytettiin HOK-Elannon keittiömestareita, joille tehtiin kysely suklaajälkiruuista koskien omia toimipisteitään. Kyselyssä haluttiin selvittää toimipisteiden yleisimmät suklaajälkiruuat sekä valmistetaanko ne itse vai tilataanko valmiina. Lisäksi selvitettiin, onko suklaajälkiruoka ruokalistalla pakollinen ja syitä siihen. Myös haasteita valmistuksessa haluttiin selvittää.
Haasteena kyselyn järjestämiselle oli, mistä saada tarpeeksi vastauksia luotettavuutta varten. Haasteena oli myös oikeanlaisten kohderyhmän löytäminen. Kysely saatiin mahdolliseksi, kun HOK-Elannolle järjestettiin jälkiruokakoulutus, jonka yhteydessä kysely pystyttiin pitämään. Vastaajien määräksi saatiin yhteensä 40 kpl, joka mahdollisti luotettavuuden.
Tutkimuksessa selvitettiin yleisimpiä suklaajälkiruokia ja niiden valmistuksessa olevia haasteita ammattikeittiössä. Apuna tutkimuksessa käytettiin HOK-Elannon keittiömestareita, joille tehtiin kysely suklaajälkiruuista koskien omia toimipisteitään. Kyselyssä haluttiin selvittää toimipisteiden yleisimmät suklaajälkiruuat sekä valmistetaanko ne itse vai tilataanko valmiina. Lisäksi selvitettiin, onko suklaajälkiruoka ruokalistalla pakollinen ja syitä siihen. Myös haasteita valmistuksessa haluttiin selvittää.
Haasteena kyselyn järjestämiselle oli, mistä saada tarpeeksi vastauksia luotettavuutta varten. Haasteena oli myös oikeanlaisten kohderyhmän löytäminen. Kysely saatiin mahdolliseksi, kun HOK-Elannolle järjestettiin jälkiruokakoulutus, jonka yhteydessä kysely pystyttiin pitämään. Vastaajien määräksi saatiin yhteensä 40 kpl, joka mahdollisti luotettavuuden.