Leipomotilan kehittäminen 5S-menetelmän avulla : case : Viipurilainen Kotileipomo Oy
Ylä-Hemmilä, Joonas (2016)
Ylä-Hemmilä, Joonas
Lahden ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605066426
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605066426
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on kehittää Viipurilainen Kotileipomo Oy:n tuotantotilaa. Tavoite on luoda siisti ja järjestyksessä oleva leipomo, jossa on mielekästä työskennellä. Siisti ja järjestyksessä oleva tuotantotila tekee työstä tehokasta, laadullista, viihtyisää ja turvallista. Tavoitteeseen pyrittiin Lean-työkaluihin kuuluvan 5S-menetelmän avulla.
5S on viisiportainen työorganisointiin liittyvä menetelmä, ja hyvät kokemukset siitä saivat minut valitsemaan juuri tämän menetelmän tähän työhön. Työn toteutuksessa halusin painottaa tämän menetelmän soveltamista, koska kaavamainen tapa ei tullut kyseeseen. Työ tehtiin ilman kaavoja ja lippuja sisällyttäen silti 5S:n idean. Kaikki menetelmän viisi vaihetta käytiin läpi työn aikana.
Työn toteutuksessa ilmeni monia haasteita, niitä olivat muun muassa pääoman riittävyys, perheomistajuus ja henkilöstön sitoutuminen. Haasteiden myötä kaikkia suunniteltuja muutoksia ei toteutunut. Siitä huolimatta tuotantotilaa saatiin kehitettyä parempaan suuntaan, ylimääräiset tavarat hävitettiin ja loput järjesteltiin. Tuloksena tuotantotilasta tuli järjestelmällisempi, joka johtaa parempaan työntekoon. Kokonaisuudessaan työ onnistui vaaditulla tavalla.
Asiasanat: 5S, Lean, leipomo, kehitys
5S on viisiportainen työorganisointiin liittyvä menetelmä, ja hyvät kokemukset siitä saivat minut valitsemaan juuri tämän menetelmän tähän työhön. Työn toteutuksessa halusin painottaa tämän menetelmän soveltamista, koska kaavamainen tapa ei tullut kyseeseen. Työ tehtiin ilman kaavoja ja lippuja sisällyttäen silti 5S:n idean. Kaikki menetelmän viisi vaihetta käytiin läpi työn aikana.
Työn toteutuksessa ilmeni monia haasteita, niitä olivat muun muassa pääoman riittävyys, perheomistajuus ja henkilöstön sitoutuminen. Haasteiden myötä kaikkia suunniteltuja muutoksia ei toteutunut. Siitä huolimatta tuotantotilaa saatiin kehitettyä parempaan suuntaan, ylimääräiset tavarat hävitettiin ja loput järjesteltiin. Tuloksena tuotantotilasta tuli järjestelmällisempi, joka johtaa parempaan työntekoon. Kokonaisuudessaan työ onnistui vaaditulla tavalla.
Asiasanat: 5S, Lean, leipomo, kehitys