Realization of surgical hand preparations using alcohol-based hand rubs in operating rooms
Nuora, Anna; Jääskeläinen, Jenni (2014)
Nuora, Anna
Jääskeläinen, Jenni
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404094079
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201404094079
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää kirurgisen käsihygienian nykytilanne leikkausosaston hoitajien ja kirurgien keskuudessa erään suomalaisen keskussairaalan leikkausosastoilla. Tutkimus suoritettiin havainnointitutkimuksen valitussa suomalaisessa keskussairaalassa. Havainnoijat seurasivat kirurgiseen käsidesinfektioon kulunutta aikaa sekä käytettyä tekniikkaa. Kirurgiseen käsidesinfektioon käytettävä aika vaihtelee käsihuuhdemerkistä riippuen yhdestä minuutista kolmeen. Tekniikkaa tarkkailtiin WHO:n laatimien ohjeiden mukaisesti.
Havainnoijat tarkkailivat leikkausosaston hoitajien ja kirurgien ennen leikkausta tapahtuvaa kirurgista käsidesinfektiota. Yhteensä havainnointiin käytettiin 50 tuntia. Havainnointeja suoritettiin kahdella eri leikkausosastolla. Leikkausosastolla 2 on yhteensä 8 leikkaussalia, joissa leikataan sekä elektiivisiä- että päivystysleikkauksia. Leikkausosastolla 3 on yhteensä 6 leikkaussalia, joissa tehdään pääasiassa päiväkirurgisiatoimenpiteitä, joten kaikki leikkausosastolla tapahtuvat leikkaukset ovat elektiivisiä. Havainnointijakson aikana havainnointitapahtumia kertyi yhteensä 97.
Tutkimus osoitti, että kirurgiseen käsidesinfektioon käytetyt ajat olivat suurimmaksi osaksi riittämättömiä. Käytettäessä Dilutus 90 –käsihuuhdetta leikkaussalin hoitajat sekä kirurgit saavuttivat suositusten mukaisen aikarajan. Muita alkoholipohjaisia käsihuuhteita käytettäessä sekä hoitajien että kirurgien käsidesinfektioon käytetyt ajat olivat riittämättömiä. Käsidesinfektioon käytetyt ajat vaihtelivat suuresti. Leikkaussalinhoitajista karkeasti katsottuna 2/3 suoritti käsidesinfektion teknisesti oikein, kirurgeista vain noin 40 % ylsi samaan. Yleisin syy teknisesti epäonnistuneeseen käsidesinfektioon oli käsihuuhteen riittämätön levitys kyynärtaipeisiin saakka.
Havainnoijat tarkkailivat leikkausosaston hoitajien ja kirurgien ennen leikkausta tapahtuvaa kirurgista käsidesinfektiota. Yhteensä havainnointiin käytettiin 50 tuntia. Havainnointeja suoritettiin kahdella eri leikkausosastolla. Leikkausosastolla 2 on yhteensä 8 leikkaussalia, joissa leikataan sekä elektiivisiä- että päivystysleikkauksia. Leikkausosastolla 3 on yhteensä 6 leikkaussalia, joissa tehdään pääasiassa päiväkirurgisiatoimenpiteitä, joten kaikki leikkausosastolla tapahtuvat leikkaukset ovat elektiivisiä. Havainnointijakson aikana havainnointitapahtumia kertyi yhteensä 97.
Tutkimus osoitti, että kirurgiseen käsidesinfektioon käytetyt ajat olivat suurimmaksi osaksi riittämättömiä. Käytettäessä Dilutus 90 –käsihuuhdetta leikkaussalin hoitajat sekä kirurgit saavuttivat suositusten mukaisen aikarajan. Muita alkoholipohjaisia käsihuuhteita käytettäessä sekä hoitajien että kirurgien käsidesinfektioon käytetyt ajat olivat riittämättömiä. Käsidesinfektioon käytetyt ajat vaihtelivat suuresti. Leikkaussalinhoitajista karkeasti katsottuna 2/3 suoritti käsidesinfektion teknisesti oikein, kirurgeista vain noin 40 % ylsi samaan. Yleisin syy teknisesti epäonnistuneeseen käsidesinfektioon oli käsihuuhteen riittämätön levitys kyynärtaipeisiin saakka.