Omavalvonta ammattikeittössä
Oja, Jenna (2014)
Oja, Jenna
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2014
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403313708
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201403313708
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee omavalvonnan toteutumista ammattikeittiössä, jonka pohjalta on laadittu omavalvontasuunnitelma Kostiakodin keittiölle. Elintarvikelaki on vuodesta 1995 lähtien edellyttänyt kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatimista ja noudattamista jokaisessa elintarvikealan yrityksessä. Uuden omavalvontasuunnitelman laatiminen oli ajankohtaista, koska nyt käytössä oleva suunnitelma on laadittu 10 vuotta sitten.
Kehittämistyön tavoitteena on laatia omavalvontasuunnitelma, jossa elintarvikelain vaatimukset sovelletaan vastaamaan Kostiakodin keittiön toimintaa. Tavoitteena on selventää elintarviketurvallisuuden ja -hygienian merkitys jokapäiväisessä työskentelyssä. Omavalvontaan liittyvästä Oivahymystä pidettiin koulutus keittiön henkilökunnalle. Työn edetessä on hyödynnetty käytössä olevaa omavalvontasuunnitelmaa sekä haastattelemalla saatua tietoa.
Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan keittiön toimintaympäristö sekä elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvät riskit ja niiden hallintakeinot. Omavalvontasuunnitelma otetaan käyttöön kirjallisena ja sähköisenä, jolloin sitä on helppo muokata tarvittaessa. Omavalvontaan tehdään säännöllisesti kirjauksia ja sen toimivuutta arvioidaan määräajoin.
Oivahymy-koulutuksen tavoitteena oli, että henkilökunta ymmärtää Oivahymyn ja omavalvonnan yhteyden toisiinsa. Omavalvonnan merkitys korostuu entisestään, kun elintarvikevalvonnan tarkastustulokset tuodaan kuluttajan käyttöön. Koulutuksen aikana selvisi, että Oivan merkitys oli ymmärretty jokseenkin väärin. Oivahymy-koulutuksessa käytetty materiaali luovutetaan Kostiakodin käyttöön.
Kehittämistyön tavoitteena on laatia omavalvontasuunnitelma, jossa elintarvikelain vaatimukset sovelletaan vastaamaan Kostiakodin keittiön toimintaa. Tavoitteena on selventää elintarviketurvallisuuden ja -hygienian merkitys jokapäiväisessä työskentelyssä. Omavalvontaan liittyvästä Oivahymystä pidettiin koulutus keittiön henkilökunnalle. Työn edetessä on hyödynnetty käytössä olevaa omavalvontasuunnitelmaa sekä haastattelemalla saatua tietoa.
Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan keittiön toimintaympäristö sekä elintarvikkeiden käsittelyyn liittyvät riskit ja niiden hallintakeinot. Omavalvontasuunnitelma otetaan käyttöön kirjallisena ja sähköisenä, jolloin sitä on helppo muokata tarvittaessa. Omavalvontaan tehdään säännöllisesti kirjauksia ja sen toimivuutta arvioidaan määräajoin.
Oivahymy-koulutuksen tavoitteena oli, että henkilökunta ymmärtää Oivahymyn ja omavalvonnan yhteyden toisiinsa. Omavalvonnan merkitys korostuu entisestään, kun elintarvikevalvonnan tarkastustulokset tuodaan kuluttajan käyttöön. Koulutuksen aikana selvisi, että Oivan merkitys oli ymmärretty jokseenkin väärin. Oivahymy-koulutuksessa käytetty materiaali luovutetaan Kostiakodin käyttöön.