Potilaan enteraalisen ravitsemushoidon toteuttaminen kirurgisella valvontaosastolla sairaanhoitajien kuvaamana
Lempinen, Satu (2013)
Avaa tiedosto
Lataukset:
Lempinen, Satu
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121721549
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013121721549
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata sairaanhoitajien näkemyksiä potilaan enteraalisen ravitsemushoidon toteuttamisesta ja siihen liittyvistä haasteista. Opinnäytetyö toteutettiin yhteistyössä HUS:in operatiivisen tulosyksikön kanssa. Tutkimuskysymysten avulla selvitettiin, kuinka kirurgisella valvontaosastolla arvioidaan potilaan ravitsemustilaa, suunnitellaan, toteutetaan ja seurataan enteraalista ravitsemushoitoa sairaanhoitajien mukaan. Lisäksi selvitettiin minkälaisia haasteita ja kehittämistarpeita sairaanhoitajat kuvaavat enteraaliseen ravitsemushoitoon liittyen. Tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää potilaiden ravitsemushoidon kehittämisessä valvontaosastolla. Aineisto kerättiin teemahaastattelun avulla huhtikuussa 2013. Yksilöhaastatteluun osallistui viisi kirurgisella valvontaosastolla työskentelevää sairaanhoitajaa. Haastatteluaineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Tulosten perusteella potilaan ravitsemustilan arviointi kirurgisella valvontaosastolla jää melko vähäiseksi. Sairaanhoitajien mukaan ravitsemustilan arviointi ja ravitsemushoidon suunnittelu ovat pääasiassa lääkärin vastuulla. Sairaanhoitajat kokivat oman roolinsa ja vastuunsa kaikkein tärkeimpänä ravitsemushoidon toteuttamisessa ja seurannassa. Enteraaliseen ravitsemukseen liittyviksi suurimmiksi haasteiksi koettiin letkuravitsemukseen liittyvät komplikaatiot, kuten pahoinvointi ja suolen veto-ongelmat. Myös potilaiden ruokahaluttomuus aiheuttaa haasteita ravitsemushoidossa. Tärkeimmät kehittämistarpeet liittyivät ruoan saatavuuteen ja ravitsemushoidon järjestämiseen. Enteraalisen ravitsemushoidon selkeämpään suunnitteluun, potilaiden yksilölliseen ravitsemushoitoon ja ruoan miellyttävyyteen tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota.