D3-vitamiinin määrittäminen maidosta LC-MS/MS-menetelmällä: menetelmän käyttöönotto ja validointi
Nikonen, Soili (2013)
Nikonen, Soili
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120420041
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120420041
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) Kemian ja toksikologian tutkimusyksikössä, jonka laboratorio on FINAS-akkreditoitu standardin SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 mukaan.
Opinnäytetyössä oli tavoitteena saada uusi menetelmä D3-vitamiinin määrittämiseen maidosta. Ennen kuin määritysmenetelmä voidaan hyväksyä käyttöön, on varmistettava sen toimivuus ja validoitava menetelmä.
Suomessa D-vitamiinia lisätään maitotaloustuotteisiin, koska vitamiinin saanti auringonvalon vaikutuksesta on vähäistä. Maitotaloustuotteisiin lisätään vitamiini D3-muodossa, joka on peräisin eläinkunnasta. Tämän takia määritysmenetelmä tarvitaan nimenomaan D3-muodon analysointiin.
Aikaisempi määritysmenetelmä D3-vitamiinin määrittämiseen on LC-UV-tekniikka, jossa on aikaa vievä näytteen esikäsittely. Kirjallisuudesta löytyi menetelmä, joka perustuu LC-MS/MS-tekniikkaan ja jossa näytteen esikäsittely on yksinkertaisempi.
Ennen menetelmän validointia sen toimivuus varmistettiin vertaamalla sitä jo monta vuotta käytössä olleeseen akkreditoituun menetelmään. Tämän jälkeen menetelmälle tehtiin validointi, jossa määritettiin matriisin vaikutus analyyttiin, selektiivisyys, spesifisyys, lineaarisuus, toistettavuus, uusittavuus, toteamis- ja määritysraja sekä menetelmän saanto. Saaduista tuloksista arvioitiin menetelmän laajennettu mittausepävarmuus.
Lisäksi tehtiin vielä pieni säilyvyyskoe, jossa todettiin, että derivoitu näyte säilyy huoneenlämmössä vähintään yhdeksän vuorokautta. Tämä helpottaa käytännön työskentelyä, kun näytteitä voidaan tehdä useampana päivänä peräkkäin ja analysoida useampi näyte yhtä aikaa.
Opinnäytetyön lopputuloksena saatiin uusi validoitu menetelmä D3-vitamiinin määrittämiseen maidosta. Menetelmä tullaan ottamaan käyttöön Evirassa.
Opinnäytetyössä oli tavoitteena saada uusi menetelmä D3-vitamiinin määrittämiseen maidosta. Ennen kuin määritysmenetelmä voidaan hyväksyä käyttöön, on varmistettava sen toimivuus ja validoitava menetelmä.
Suomessa D-vitamiinia lisätään maitotaloustuotteisiin, koska vitamiinin saanti auringonvalon vaikutuksesta on vähäistä. Maitotaloustuotteisiin lisätään vitamiini D3-muodossa, joka on peräisin eläinkunnasta. Tämän takia määritysmenetelmä tarvitaan nimenomaan D3-muodon analysointiin.
Aikaisempi määritysmenetelmä D3-vitamiinin määrittämiseen on LC-UV-tekniikka, jossa on aikaa vievä näytteen esikäsittely. Kirjallisuudesta löytyi menetelmä, joka perustuu LC-MS/MS-tekniikkaan ja jossa näytteen esikäsittely on yksinkertaisempi.
Ennen menetelmän validointia sen toimivuus varmistettiin vertaamalla sitä jo monta vuotta käytössä olleeseen akkreditoituun menetelmään. Tämän jälkeen menetelmälle tehtiin validointi, jossa määritettiin matriisin vaikutus analyyttiin, selektiivisyys, spesifisyys, lineaarisuus, toistettavuus, uusittavuus, toteamis- ja määritysraja sekä menetelmän saanto. Saaduista tuloksista arvioitiin menetelmän laajennettu mittausepävarmuus.
Lisäksi tehtiin vielä pieni säilyvyyskoe, jossa todettiin, että derivoitu näyte säilyy huoneenlämmössä vähintään yhdeksän vuorokautta. Tämä helpottaa käytännön työskentelyä, kun näytteitä voidaan tehdä useampana päivänä peräkkäin ja analysoida useampi näyte yhtä aikaa.
Opinnäytetyön lopputuloksena saatiin uusi validoitu menetelmä D3-vitamiinin määrittämiseen maidosta. Menetelmä tullaan ottamaan käyttöön Evirassa.