Kaatumisen ennaltaehkäisy ravitsemuksen avulla : hoitajan rooli kaatumisen ennaltaehkäisyssä
Hörkkö, Marjo (2013)
Hörkkö, Marjo
Turun ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120419832
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013120419832
Tiivistelmä
Ikääntyneiden kaatumiset ja kaatumisiin liittyvät riskitilanteet ovat yleisimpiä hoitolaitoksissa työskentelevien terveydenhuollon ammattilaisten kohtaamia ongelmia. Kaatumiset muodostavat suurimman yksittäisen tapaturma aiheuttajan ikääntyneiden keskuudessa. Tämän vuoksi kaatumistilanteiden riskitekijät tulisi tunnistaa ja ennaltaehkäisyyn pitäisi panostaa myös hoitohenkilökunnan toimesta. Kaatumiseen liittyviä riskitekijöitä on tutkittu laajasti, mutta ravitsemukselliset tekijät kaatumisriskin arvioinnissa ovat jääneet valitettavan puutteellisiksi.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää mitkä ravitsemukselliset tekijät vaikuttavat ikääntyneen toimintakykyyn ja sitä kautta kaatumisriskiin. Tavoitteena oli löytää riskitekijöitä, joiden avulla ikääntynyt ja hoitohenkilökunta voivat ennaltaehkäistä kaatumisriskiä erityisesti hoito- tai hoivalaitosympäristössä.
Opinnäytetyö perustui laajaan kirjallisuuskatsaukseen tärkeimmistä ravitsemuksellisista tekijöistä. Katsaukseen valittiin tutkimuksia, joissa mainittiin yhteys kaatumiseen tai joissa yhteys voitiin muodostaa ravitsemuksellisen tekijän vaikutuksesta fyysiseen vointiin. Tärkeimmiksi riskitekijöiksi nousivat energiansaannin vähäisyys, riittämätön nesteensaanti, proteiinin vähäisyys ruokavaliossa, d-vitamiinin ja kalsiumin puutostilat joko yhdessä tai erillisinä tekijöinä.
Hoitotyössä on tärkeää tunnistaa kaatumiseen liittyvät ravitsemukselliset riskitekijät fyysisen aktiivisuuden ja ympäristön huomioimisen lisäksi. Kaatumisen ennaltaehkäisyssä tulisi tarkkailla säännöllisesti ikääntyneen ravitsemuksellista tilaa erilaisin testein ja laboratoriokokein. Tämän lisäksi ikääntyneen kulutusta, päivittäisiä ruokailuja, ravintoaineiden saantia ja juomista tulisi arvioida moniammatillisessa ympäristössä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää mitkä ravitsemukselliset tekijät vaikuttavat ikääntyneen toimintakykyyn ja sitä kautta kaatumisriskiin. Tavoitteena oli löytää riskitekijöitä, joiden avulla ikääntynyt ja hoitohenkilökunta voivat ennaltaehkäistä kaatumisriskiä erityisesti hoito- tai hoivalaitosympäristössä.
Opinnäytetyö perustui laajaan kirjallisuuskatsaukseen tärkeimmistä ravitsemuksellisista tekijöistä. Katsaukseen valittiin tutkimuksia, joissa mainittiin yhteys kaatumiseen tai joissa yhteys voitiin muodostaa ravitsemuksellisen tekijän vaikutuksesta fyysiseen vointiin. Tärkeimmiksi riskitekijöiksi nousivat energiansaannin vähäisyys, riittämätön nesteensaanti, proteiinin vähäisyys ruokavaliossa, d-vitamiinin ja kalsiumin puutostilat joko yhdessä tai erillisinä tekijöinä.
Hoitotyössä on tärkeää tunnistaa kaatumiseen liittyvät ravitsemukselliset riskitekijät fyysisen aktiivisuuden ja ympäristön huomioimisen lisäksi. Kaatumisen ennaltaehkäisyssä tulisi tarkkailla säännöllisesti ikääntyneen ravitsemuksellista tilaa erilaisin testein ja laboratoriokokein. Tämän lisäksi ikääntyneen kulutusta, päivittäisiä ruokailuja, ravintoaineiden saantia ja juomista tulisi arvioida moniammatillisessa ympäristössä.