Ruokapalveluyksikön hankintojen kehittäminen kestävän kehityksen tavoitteiden suuntaisesti
Ruotsalainen, Hanna (2013)
Ruotsalainen, Hanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052210118
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2013052210118
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli perehtyä kestävän kehityksen mukaisten hankintojen edistämiseen ruokapalveluissa. Kestävien hankintojen edistämistä tarkastellaan lähi-, luomu-, kasvis - ja sesonginmukaisen ruoan tarjonnan edistämisellä, vastuullisuuden huomioimisena muissa hankinnoissa sekä ympäristönäkökulmien huomioimisella hankintatoimessa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen ruokapalveluyksikön kestävien hankintojen nykytilaa ja laatia kehittämisehdotuksia kestävän kehityksen mukaisten hankintojen edistämiseksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tiedonhankintamenetelminä käytettiin teemahaastatteluja ja benchmarking- menetelmää. Tietoa Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen ruokapalveluista sekä hankintojen nykytilasta kerättiin teemahaastattelulla. Benchmarking- haastattelut tehtiin kahteen Uudellamaalla sijaitsevaan ammattioppilaitokseen. Haastattelut toteutettiin maalis-huhtikuun 2013 aikana.
Opinnäytetyössä saatiin hyvin paljon erilaisia toimintatapoja ja ideoita, joilla voidaan edistää hankintojen kestävyyttä ruokapalveluissa. Opinnäytetyön tutkimustuloksista ja viitekehyksestä johdettiin kehittämisehdotuksia kestävien hankintojen edistämiseksi Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen ruokapalveluihin. Kestävän kehityksen tulisi näkyä yrityksen strategiassa, jolloin se voisi paremmin ohjata kestävyyden toteutumista hankinnoissa. Hankintastrategiaan olisi tärkeää kirjata ja avata kestävien valintojen periaatepäätös ja tarkentaa, miten sitä ruokapalveluissa toteutetaan. Kestävän ruokalistan suunnittelussa tulisi kiinnittää huomiota kasvisruokaan, sesonkituotteisiin, luonnonmukaisuuteen sekä ilmastonäkökulman huomioimiseen raaka-ainevalinnoissa. Ympäristövaikutuksien huomioinnilla hankintatoimessa voidaan vaikuttaa kestävyyden edistämiseen hankinnoissa.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen ruokapalveluyksikön kestävien hankintojen nykytilaa ja laatia kehittämisehdotuksia kestävän kehityksen mukaisten hankintojen edistämiseksi. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tiedonhankintamenetelminä käytettiin teemahaastatteluja ja benchmarking- menetelmää. Tietoa Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen ruokapalveluista sekä hankintojen nykytilasta kerättiin teemahaastattelulla. Benchmarking- haastattelut tehtiin kahteen Uudellamaalla sijaitsevaan ammattioppilaitokseen. Haastattelut toteutettiin maalis-huhtikuun 2013 aikana.
Opinnäytetyössä saatiin hyvin paljon erilaisia toimintatapoja ja ideoita, joilla voidaan edistää hankintojen kestävyyttä ruokapalveluissa. Opinnäytetyön tutkimustuloksista ja viitekehyksestä johdettiin kehittämisehdotuksia kestävien hankintojen edistämiseksi Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen ruokapalveluihin. Kestävän kehityksen tulisi näkyä yrityksen strategiassa, jolloin se voisi paremmin ohjata kestävyyden toteutumista hankinnoissa. Hankintastrategiaan olisi tärkeää kirjata ja avata kestävien valintojen periaatepäätös ja tarkentaa, miten sitä ruokapalveluissa toteutetaan. Kestävän ruokalistan suunnittelussa tulisi kiinnittää huomiota kasvisruokaan, sesonkituotteisiin, luonnonmukaisuuteen sekä ilmastonäkökulman huomioimiseen raaka-ainevalinnoissa. Ympäristövaikutuksien huomioinnilla hankintatoimessa voidaan vaikuttaa kestävyyden edistämiseen hankinnoissa.