Kasvisruokaa tmi Palkuaisen hernetempestä
Jokinen, Perttu (2013)
Jokinen, Perttu
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2013
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305066720
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201305066720
Tiivistelmä
Tämä työ on tehty toimeksiantona yritysliike Palkuaiselle. Produktina syntyi neljä hernetempe-reseptiä ja annoskuvat. Palkuainen on Jouni Hiltusen toiminimi – jonka alla hän tuottaa tempeä – pääasiassa kotimaisesta herneestä ja sinilupiinista. Hiltusen liikeidea painottuu vahvasti sellaisten kotimaisten kasvisruokavaliotuotteiden tuottamiseen, joita muut tuottajat eivät valmista. Opinnäytetyö on rajattu koskemaan ruokaohjeiden kehitysprosessia. Opinnäytetyön tavoitteena on kasvisruokavalioon soveltuvien hernetempe-reseptien kehittäminen kotikokeille. Reseptiikan tulee soveltua kotikeittiöihin.
Hernetempe-reseptien kehitysprojektin aloitin helmikuussa 2012. Projekti käynnistyi ideoinnilla ja hernetempen testauksella. Ideoiden ja testitulosten perusteella loin alustavat reseptit. Alustavat reseptit testattiin ja raaka-ainemäärät muokattiin oikeiksi. Valmiista resepteistä otin annoskuvat toimeksiantajalle. Reseptien lopullisen muotoilun avuksi tein lomakekyselyn, jonka tulosten perusteella esimerkiksi reseptien mittayksiköt on valittu. Lomakekyselyn ja oman tulkinnan perusteella voidaan todeta, että tavoitteissa onnistuttiin. Syntyneet reseptit soveltuvat kasvisruokailijoille ja ovat kotikokeille käyttäjäystävällisiä.
Kokemuksieni mukaan parhaat tavat käyttää hernetempeä on marinoida sitä salaattiin, lisätä se mausteiseen lämpimään kastikkeeseen tai valmistaa siitä hummusta.
Kyselyn tulokset osoittavat, että ruokaohjeet toimivat kyselyyn osallistuneille kotona lähinnä inspiraation lähteenä ruoanvalmistuksessa. Kyselyn perusteella ihanteellinen ruokaohje tuttavapiirini sosiaalisen median käyttäjille on: kuvallinen, helposti varioitavissa, se tulee olla mahdollista valmistaa alle 90 minuutissa, kaikki vieraat raaka-aineet tulee olla selitettyinä, raaka-aineiden tulee olla esitettynä tarvittavuusjärjestyksessä, tarvittavat kasvikset ilmoitetaan kappalemäärin ja muut raaka-aineet ilmoitetaan mittayksiköin kuten teelusikka, ruokalusikka ja desilitra.
Hernetempe-reseptien kehitysprojektin aloitin helmikuussa 2012. Projekti käynnistyi ideoinnilla ja hernetempen testauksella. Ideoiden ja testitulosten perusteella loin alustavat reseptit. Alustavat reseptit testattiin ja raaka-ainemäärät muokattiin oikeiksi. Valmiista resepteistä otin annoskuvat toimeksiantajalle. Reseptien lopullisen muotoilun avuksi tein lomakekyselyn, jonka tulosten perusteella esimerkiksi reseptien mittayksiköt on valittu. Lomakekyselyn ja oman tulkinnan perusteella voidaan todeta, että tavoitteissa onnistuttiin. Syntyneet reseptit soveltuvat kasvisruokailijoille ja ovat kotikokeille käyttäjäystävällisiä.
Kokemuksieni mukaan parhaat tavat käyttää hernetempeä on marinoida sitä salaattiin, lisätä se mausteiseen lämpimään kastikkeeseen tai valmistaa siitä hummusta.
Kyselyn tulokset osoittavat, että ruokaohjeet toimivat kyselyyn osallistuneille kotona lähinnä inspiraation lähteenä ruoanvalmistuksessa. Kyselyn perusteella ihanteellinen ruokaohje tuttavapiirini sosiaalisen median käyttäjille on: kuvallinen, helposti varioitavissa, se tulee olla mahdollista valmistaa alle 90 minuutissa, kaikki vieraat raaka-aineet tulee olla selitettyinä, raaka-aineiden tulee olla esitettynä tarvittavuusjärjestyksessä, tarvittavat kasvikset ilmoitetaan kappalemäärin ja muut raaka-aineet ilmoitetaan mittayksiköin kuten teelusikka, ruokalusikka ja desilitra.