Varaston sisäisen tehokkuuden mittaaminen : Ravintoraisio Oy
Lehto, Jere (2012)
Lehto, Jere
Turun ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120317882
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012120317882
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli luoda kahdesta, kolmeen eri tehokkuuden mittaria Ravintoraision varastoille. Työn tarkoituksena oli selvittää Ravintoraision eri varastojen sisäistä toimintaa sekä työn tehokkuutta eri mittareiden avulla. Varastojen sisäiseen tehokkuuteen haluttiin kiinnittää huomiota, sillä Ravintoraisiolla on jo mittarit varastojen kiertonopeuden, riiton sekä arvon seuraamiseen.
Työn teoriaosuus alkaa selvittämällä varastoinnin syitä, toimintoja ja kustannuksia. Tämän jälkeen käsitellään yrityksen toiminnan tehostamista sekä ulkoistamista. Nykypäivän logistiikassa ulkoistaminen näyttelee merkittävää roolia, siksi aihetta on käsitelty myös tässä opinnäytetyössä. Koska opinnäytetyössä merkittävin tehtävä oli mittareiden luominen, on teoriaosuudessa keskitytty tiiviisti myös yrityksen tehokkuuden mittaamiseen. Teoriaosuudessa perehdytään mittausprosessiin ja esitellään erilaisia tehokkuuden mittareita.
Opinnäytetyön toteutusosassa keskitytään Ravintoraision neljään eri varastoon. Varastojen suorituskykyjä vertaillaan eri mittareiden avulla. Työssä käytetään apuna useita eri kaavioita selkeyttämään tuloksia. Kaaviot helpottavat huomattavasti tulosten vertailua eri varastojen kesken.
Työn tuloksena syntyi kolme eri mittaria Ravintoraision varastojen sisäisen toimintojen seuraamiseen. Syntyneet mittarit antavat hyvän alun varastojen toiminnan seuraamiseen sekä vertailuun. Mittareiden avulla seuraamisessa pääsee hyvin alkuun ja tarpeen vaatiessa tulevaisuudessa niitä on helppo kehittää haluttuun suuntaan.
Työn teoriaosuus alkaa selvittämällä varastoinnin syitä, toimintoja ja kustannuksia. Tämän jälkeen käsitellään yrityksen toiminnan tehostamista sekä ulkoistamista. Nykypäivän logistiikassa ulkoistaminen näyttelee merkittävää roolia, siksi aihetta on käsitelty myös tässä opinnäytetyössä. Koska opinnäytetyössä merkittävin tehtävä oli mittareiden luominen, on teoriaosuudessa keskitytty tiiviisti myös yrityksen tehokkuuden mittaamiseen. Teoriaosuudessa perehdytään mittausprosessiin ja esitellään erilaisia tehokkuuden mittareita.
Opinnäytetyön toteutusosassa keskitytään Ravintoraision neljään eri varastoon. Varastojen suorituskykyjä vertaillaan eri mittareiden avulla. Työssä käytetään apuna useita eri kaavioita selkeyttämään tuloksia. Kaaviot helpottavat huomattavasti tulosten vertailua eri varastojen kesken.
Työn tuloksena syntyi kolme eri mittaria Ravintoraision varastojen sisäisen toimintojen seuraamiseen. Syntyneet mittarit antavat hyvän alun varastojen toiminnan seuraamiseen sekä vertailuun. Mittareiden avulla seuraamisessa pääsee hyvin alkuun ja tarpeen vaatiessa tulevaisuudessa niitä on helppo kehittää haluttuun suuntaan.