Lähiruokatorin kehittäminen tapahtumien avulla, esimerkkinä Suurpelto
Harkonsalo, Jenna-Sofia (2012)
Harkonsalo, Jenna-Sofia
Laurea-ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112616413
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112616413
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella ja toteuttaa tapahtumia Suurpellolle järjestettävän lähiruokatorin yhteyteen. Toteutus järjestettiin Kukkiva
Suurpelto –tapahtuman yhteydessä Suurpellossa 12.5.2012. Opinnäytetyön tavoitteena oli kasvattaa lähiruokatorin viihtyvyyttä tapahtumien avulla. Tapahtumilla pyrittiin kasvattamaan lähiruokatorin kiinnostavuutta ja saamaan asiakkaat viihtymään torilla pidempään. Työ oli toiminnallinen opinnäytetyö, joka toteutettiin kehittämishankkeen muodossa. Tapahtumat ideoitiin, kehitettiin sekä toteutettiin lähiruokatorin yhteyteen, yhteistyössä torin suunnittelutiimin kanssa.
Lähiruokatoritapahtuman idea on alun perin lähtenyt Suurpellon asukkaasta, joten kysyntä toritapahtumalle oli todellinen. Suurpelto on Espoossa rakenteilla oleva alue. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Koulii-hanke, joka on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian ja
Laurea-ammattikorkeakoulun yhteinen pedagoginen kehityshanke.
Koulii-hankkeen tarkoituksena on tarjota Suurpeltoon asiakaslähtöisiä palveluita.
Torin kiinnostavuuden lisäämistä tapahtumien avulla lähdettiin ensin tutkimaan teorian kautta. Ensin paneuduttiin lähiruokatoriin palveluna. Palvelun käsitettä avattiin kokonaisuutena sekä paneuduttiin palvelun tuottamaan arvoon sekä siihen, miten palvelua pystytään kehittämään. Tämän jälkeen tarkasteltiin tapahtuman järjestämisen käsitettä. Tapahtumaa järjestettäessä on tärkeää tiedostaa kaikki siihen vaadittavat toiminnot, jotta toteutus pystytään organisoimaan tehokkaasti. Tapahtumat luotiin palvelumuotoilun menetelmiä apuna käyttäen, joten opinnäytetyössä paneuduttiin myös palvelumuotoilun teoriaan. Työssä päädyttiin hyödyntämään Juha Tuulaniemen laatimaa palvelumuotoiluprosessin mallia. Menetelminä kehittämishankkeessa käytettiin käsitekarttaa, kyselyä, havainnointia, ideointimenetelmää, asiakasprofiilien ja palvelupolkujen luomista, teemahaastattelua sekä benchmarkingia. Työssä käytettyjen menetelmien avulla tapahtumista luotiin Suurpellon asukkaiden toiveiden mukaisia.
Toritapahtumaa pidettiin onnistuneena asukkaiden kanssa tehtyjen teemahaastattelujen pe-rusteella. Kehitysideoita lähiruokatorin tapahtumille nousi esille sekä teemahaastattelun että benchmarkingin toteutuksien myötä. Muun muassa nuorille ja lapsille toivottiin enemmän omaa ohjelmaa, jotta aikuiset pystyisivät tekemään ruokaostokset torilla helpommin. Suurpellon asukkaat toivoivat myös jatkuvuutta toritapahtumalle. Koulii-hanke päättyy kuitenkin vuoden 2012 lopussa, joten toritapahtuman uudelleenjärjestäminen voidaan nähdä tulevaisuuden haasteena.
Suurpelto –tapahtuman yhteydessä Suurpellossa 12.5.2012. Opinnäytetyön tavoitteena oli kasvattaa lähiruokatorin viihtyvyyttä tapahtumien avulla. Tapahtumilla pyrittiin kasvattamaan lähiruokatorin kiinnostavuutta ja saamaan asiakkaat viihtymään torilla pidempään. Työ oli toiminnallinen opinnäytetyö, joka toteutettiin kehittämishankkeen muodossa. Tapahtumat ideoitiin, kehitettiin sekä toteutettiin lähiruokatorin yhteyteen, yhteistyössä torin suunnittelutiimin kanssa.
Lähiruokatoritapahtuman idea on alun perin lähtenyt Suurpellon asukkaasta, joten kysyntä toritapahtumalle oli todellinen. Suurpelto on Espoossa rakenteilla oleva alue. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Koulii-hanke, joka on Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian ja
Laurea-ammattikorkeakoulun yhteinen pedagoginen kehityshanke.
Koulii-hankkeen tarkoituksena on tarjota Suurpeltoon asiakaslähtöisiä palveluita.
Torin kiinnostavuuden lisäämistä tapahtumien avulla lähdettiin ensin tutkimaan teorian kautta. Ensin paneuduttiin lähiruokatoriin palveluna. Palvelun käsitettä avattiin kokonaisuutena sekä paneuduttiin palvelun tuottamaan arvoon sekä siihen, miten palvelua pystytään kehittämään. Tämän jälkeen tarkasteltiin tapahtuman järjestämisen käsitettä. Tapahtumaa järjestettäessä on tärkeää tiedostaa kaikki siihen vaadittavat toiminnot, jotta toteutus pystytään organisoimaan tehokkaasti. Tapahtumat luotiin palvelumuotoilun menetelmiä apuna käyttäen, joten opinnäytetyössä paneuduttiin myös palvelumuotoilun teoriaan. Työssä päädyttiin hyödyntämään Juha Tuulaniemen laatimaa palvelumuotoiluprosessin mallia. Menetelminä kehittämishankkeessa käytettiin käsitekarttaa, kyselyä, havainnointia, ideointimenetelmää, asiakasprofiilien ja palvelupolkujen luomista, teemahaastattelua sekä benchmarkingia. Työssä käytettyjen menetelmien avulla tapahtumista luotiin Suurpellon asukkaiden toiveiden mukaisia.
Toritapahtumaa pidettiin onnistuneena asukkaiden kanssa tehtyjen teemahaastattelujen pe-rusteella. Kehitysideoita lähiruokatorin tapahtumille nousi esille sekä teemahaastattelun että benchmarkingin toteutuksien myötä. Muun muassa nuorille ja lapsille toivottiin enemmän omaa ohjelmaa, jotta aikuiset pystyisivät tekemään ruokaostokset torilla helpommin. Suurpellon asukkaat toivoivat myös jatkuvuutta toritapahtumalle. Koulii-hanke päättyy kuitenkin vuoden 2012 lopussa, joten toritapahtuman uudelleenjärjestäminen voidaan nähdä tulevaisuuden haasteena.