Kouluruoan ravitsemuslaadun kehittäminen ja kustannusten hallinta tuotannonohjausjärjestelmän avulla
Ylinen, Tuulia (2012)
Ylinen, Tuulia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112316254
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012112316254
Tiivistelmä
Kuntien ruokapalveluissa eletään muutosten aikaa. Talouden kiristyessä kunnissa haetaan ratkaisuja omien ruokapalvelujen tuottamiseksi ja oman toiminnan turvaamiseksi. Kustannusten hallinnan merkitys korostuu. Tämä opinnäytetyö tehtiin Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalveluille osana tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönottoprojektia. Tarkoituksena oli tutkia koulujen kuuden viikon ruokalistan ravitsemuslaadun toteutumista. Ruokalistan ravitsemuslaadun toteamisen jälkeen ruokalistaa muokattiin ravitsemuslaadun parantamiseksi. Työssä pohdittiin myös ravitsemuslaadun parantamiseksi tehtyjen muutosten vaikutusta elintarvikekustannuksiin. Ravitsemuslaadun toteamiseen, kehittämiseen ja kustannusten seurantaan käytettiin Aivo-tuotannonohjausjärjestelmää.
Ruokalistaa analysoitaessa voitiin todeta, että ravitsemuslaatua voidaan suuntaa-antavasti ohjata elintarvikevalinnoilla ja ruokalistasuunnittelulla. Tuotannonohjausjärjestelmän käyttö antaa kuitenkin mahdollisuuden tarkkojen ja todellisten tulosten saamiseksi sekä kustannusten laskemiseksi.
Työn tuloksina todettiin, että ravitsemuslaadun kehittämiseksi pitää olla ensin keino, jolla ravitsemuslaadun taso voidaan todeta. Ravitsemuslaadun kehittämisessä käytettävien elintarvikkeiden ravitsemuslaadun merkitys korostuu. Tärkeää olisi elintarvikkeita kilpailutettaessa huomioida ravitsemuslaatu yhtenä kilpailutuksen kriteereistä.
Tuotannonohjausjärjestelmä on keino ravitsemuslaadun toteamiseen ja kehittämiseen sekä elintarvikekustannusten hallintaan. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että tuotannonohjausjärjestelmän avulla voidaan tuottaa ravitsemuksellisesti laadukkaita koululounaita elintarvikekustannuksia halliten.
Ruokalistaa analysoitaessa voitiin todeta, että ravitsemuslaatua voidaan suuntaa-antavasti ohjata elintarvikevalinnoilla ja ruokalistasuunnittelulla. Tuotannonohjausjärjestelmän käyttö antaa kuitenkin mahdollisuuden tarkkojen ja todellisten tulosten saamiseksi sekä kustannusten laskemiseksi.
Työn tuloksina todettiin, että ravitsemuslaadun kehittämiseksi pitää olla ensin keino, jolla ravitsemuslaadun taso voidaan todeta. Ravitsemuslaadun kehittämisessä käytettävien elintarvikkeiden ravitsemuslaadun merkitys korostuu. Tärkeää olisi elintarvikkeita kilpailutettaessa huomioida ravitsemuslaatu yhtenä kilpailutuksen kriteereistä.
Tuotannonohjausjärjestelmä on keino ravitsemuslaadun toteamiseen ja kehittämiseen sekä elintarvikekustannusten hallintaan. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että tuotannonohjausjärjestelmän avulla voidaan tuottaa ravitsemuksellisesti laadukkaita koululounaita elintarvikekustannuksia halliten.