Työn mitoitus osana ruoka- ja siivouspalvelujen yhtenäistämistä : Tapaus Kangasalan ateriapalvelu
Kaipiainen, Anni (2012)
Kaipiainen, Anni
Tampereen ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111615403
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2012111615403
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Kangasalan ateriapalvelun terveyskeskuksen keittiön todellinen työmäärä ja työvoiman tarve. Tarkoituksena oli selvittää, ovatko keittiön tämän hetkiset henkilöstöresurssit oikeassa suhteessa tehtävän työn määrään. Lisäksi tarkoituksena oli tuottaa tietoa siitä, miten työn mitoitusta voitaisiin hyödyntää keittiön toiminnan kehittämisessä sekä ateria- ja siivouspalvelujen yhtenäistämisessä.
Opinnäytetyö tehtiin osana Kangasalan ateria- ja siivouspalvelun yhteistä kehittämisprojektia, jossa työmääriä pyritään tarkastamaan ja toimintoja yhtenäistämään. Teoriaosuudessa käsiteltiin työn oikean mitoittamisen merkitystä taloudellisista ja työhyvinvointia koskevista näkökulmista. Lisäksi selvitettiin, miten palvelujen yhdistämistä tulisi käytännössä viedä eteenpäin. Terveyskeskuksen keittiön varsinainen työmäärälaskenta suoritettiin ATOPr mitoitusohjelmalla, joka on ruokapalvelujen työmäärälaskentaan tarkoitettu ohjelmisto. Saatuja tuloksia verrattiin keittiön tämän hetkisiin tietoihin ja sen pohjalta tehtiin päätelmiä.
Tutkimuksessa selvisi, että terveyskeskuksen keittiössä käytettävissä oleva tuntimäärä on suurempi, kun sen laskennallinen tarve. Tulokset osoittavat, että ylimääräisiä työtunteja muodostuu pääasiassa arkipäiviltä, kun taas lauantaipäivien kohdalla tulos oli päinvastainen. Tuloksista tehtiin päätelmä, että ylimääräisiä työtunteja voitaisiin hyödyntää yhdistämällä työtehtäviä siivouspalvelun työntekijöiden kanssa. Suuriin muutoksiin ryhdyttäessä, tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota suunnitelmalliseen ja työntekijälähtöiseen johtamiseen.
Opinnäytetyö tehtiin osana Kangasalan ateria- ja siivouspalvelun yhteistä kehittämisprojektia, jossa työmääriä pyritään tarkastamaan ja toimintoja yhtenäistämään. Teoriaosuudessa käsiteltiin työn oikean mitoittamisen merkitystä taloudellisista ja työhyvinvointia koskevista näkökulmista. Lisäksi selvitettiin, miten palvelujen yhdistämistä tulisi käytännössä viedä eteenpäin. Terveyskeskuksen keittiön varsinainen työmäärälaskenta suoritettiin ATOPr mitoitusohjelmalla, joka on ruokapalvelujen työmäärälaskentaan tarkoitettu ohjelmisto. Saatuja tuloksia verrattiin keittiön tämän hetkisiin tietoihin ja sen pohjalta tehtiin päätelmiä.
Tutkimuksessa selvisi, että terveyskeskuksen keittiössä käytettävissä oleva tuntimäärä on suurempi, kun sen laskennallinen tarve. Tulokset osoittavat, että ylimääräisiä työtunteja muodostuu pääasiassa arkipäiviltä, kun taas lauantaipäivien kohdalla tulos oli päinvastainen. Tuloksista tehtiin päätelmä, että ylimääräisiä työtunteja voitaisiin hyödyntää yhdistämällä työtehtäviä siivouspalvelun työntekijöiden kanssa. Suuriin muutoksiin ryhdyttäessä, tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota suunnitelmalliseen ja työntekijälähtöiseen johtamiseen.