Kestävä kehitys ruokapalveluissa : case: Fellmannia
Heino, Tiia (2012)
Heino, Tiia
Lahden ammattikorkeakoulu
2012
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205046214
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201205046214
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen toimeksiantajana toimii Päijät-Hämeen koulutuskonserni. Oma tutkimukseni on osa heidän laajempaa kehitystyötään.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko ravintolassa tehtävällä tiedotuskampanjalla vaikuttaa lautaselta tulevan hävikin määrään. Toisena tehtävänä oli seurata lajittelua oppimiskeskus Fellmannian käytävillä. Työhön kuului myös kysely, jonka toimeksiantaja oli laatinut valmiiksi. Kyselyn tarkoituksena oli avata opiskelijoiden ajatuksia ympäristöasioista ja samalla tukea muita menetelmiä.
Teoriaosuudessa käsitellään lyhyesti, mitä on kestävä kehitys ja mitkä ovat sen kolme ulottuvuutta. Työssä keskitytään kuitenkin enemmän kestävään kehitykseen ruokapalveluissa. Mitä kestävään ruoan tuotantoon kuuluu ja mikä on sesonkiruoan osuus ruoan tuotannon ympäristövaikutuksissa. Teoriaosuudessa käsitellään myös luomuruokaa ja lähiruokaa sekä elintarvikkeiden jakelua. Tarkastelu on tehty kestävyyden kannalta; mikä on kestävää, mikä ei, ja miten kestävyyttä voidaan parantaa.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että kyseisellä kampanjalla ei ollut vaikutusta hävikin määrään. Fellmannian käytävillä ja luokissa lajittelu parantui kuitenkin tutkimuksen aikana. Kyselyjen tuloksista huomasi, että loppujen lopuksi hyvin vähän ollaan kiinnostuneita ympäristöasioista.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko ravintolassa tehtävällä tiedotuskampanjalla vaikuttaa lautaselta tulevan hävikin määrään. Toisena tehtävänä oli seurata lajittelua oppimiskeskus Fellmannian käytävillä. Työhön kuului myös kysely, jonka toimeksiantaja oli laatinut valmiiksi. Kyselyn tarkoituksena oli avata opiskelijoiden ajatuksia ympäristöasioista ja samalla tukea muita menetelmiä.
Teoriaosuudessa käsitellään lyhyesti, mitä on kestävä kehitys ja mitkä ovat sen kolme ulottuvuutta. Työssä keskitytään kuitenkin enemmän kestävään kehitykseen ruokapalveluissa. Mitä kestävään ruoan tuotantoon kuuluu ja mikä on sesonkiruoan osuus ruoan tuotannon ympäristövaikutuksissa. Teoriaosuudessa käsitellään myös luomuruokaa ja lähiruokaa sekä elintarvikkeiden jakelua. Tarkastelu on tehty kestävyyden kannalta; mikä on kestävää, mikä ei, ja miten kestävyyttä voidaan parantaa.
Tutkimuksesta kävi ilmi, että kyseisellä kampanjalla ei ollut vaikutusta hävikin määrään. Fellmannian käytävillä ja luokissa lajittelu parantui kuitenkin tutkimuksen aikana. Kyselyjen tuloksista huomasi, että loppujen lopuksi hyvin vähän ollaan kiinnostuneita ympäristöasioista.