Noutopöydän kannattavuus ja katehallinta
Nissinen, Lasse (2011)
Nissinen, Lasse
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120417118
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2011120417118
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön ensisijainen tarkoitus oli selvittää katelaskennan avulla, kuinka kannattavaa noutopöydän pitäminen on toimeksiantajalle. Tutkimusongelmana työssä oli, kuinka kannattavuutta saataisiin parannettua. Tähän etsittiin vastauksia käyttäen apuna teoreettista tietoa kustannuslaskennasta, hinnoittelusta ja kannattavuudesta. Opinnäytetyön julkinen versio ei sisällä tuloksia ja johtopäätöksiä kokonaisuudessaan liikesalaisuuksien vuoksi.
Opinnäytetyö ei ole aiheeltaan pelkästään kvalitatiivinen tai kvantitatiivinen, vaan siinä on piirteitä molemmista tutkimusmenetelmistä. Aineisto saatiin raaka-aineiden osalta järjestämällä maaliskuussa 2011 seurantaviikko, jonka aikana kaikki noutopöytään käytetyt raaka-aineet merkattiin ylös ja syötettiin katelaskuriin. Lähinnä työn tuloksiin ja johtopäätöksiin tarvittu aineisto on saatu keskusteluin ja havainnoinnin avulla.
Katelaskennasta saadut tulokset osoittavat, millä tasolla noutopöydän myyntikate on tavoitteisiin nähden. Hinnoittelulaskelmien avulla osoitetaan, miten noutopöydän myyntihinnan muutokset vaikuttaisivat katteeseen. Henkilöstökustannusten vaikutus kateprosenttiin on myös selvitetty laskelmin. ABC Juvan ja ABC Kuortin katelaskennan vertailun tulokset ovat niin ikään esitettynä ja analysoituna työn tuloksissa.
Johtopäätöksissä pohditaan tutkimuksen reliabiliteettia ja validiteettia. Lisäksi mainitaan muutamia seikkoja tutkimuksen yleistettävyyden kannalta. Yleistettävyys kuitenkin rajoittuu niin, että yleistykset koskevat lähinnä toimeksiantajayritystä, ei kaikkia ABC-liikennemyymälöitä.
Opinnäytetyö ei ole aiheeltaan pelkästään kvalitatiivinen tai kvantitatiivinen, vaan siinä on piirteitä molemmista tutkimusmenetelmistä. Aineisto saatiin raaka-aineiden osalta järjestämällä maaliskuussa 2011 seurantaviikko, jonka aikana kaikki noutopöytään käytetyt raaka-aineet merkattiin ylös ja syötettiin katelaskuriin. Lähinnä työn tuloksiin ja johtopäätöksiin tarvittu aineisto on saatu keskusteluin ja havainnoinnin avulla.
Katelaskennasta saadut tulokset osoittavat, millä tasolla noutopöydän myyntikate on tavoitteisiin nähden. Hinnoittelulaskelmien avulla osoitetaan, miten noutopöydän myyntihinnan muutokset vaikuttaisivat katteeseen. Henkilöstökustannusten vaikutus kateprosenttiin on myös selvitetty laskelmin. ABC Juvan ja ABC Kuortin katelaskennan vertailun tulokset ovat niin ikään esitettynä ja analysoituna työn tuloksissa.
Johtopäätöksissä pohditaan tutkimuksen reliabiliteettia ja validiteettia. Lisäksi mainitaan muutamia seikkoja tutkimuksen yleistettävyyden kannalta. Yleistettävyys kuitenkin rajoittuu niin, että yleistykset koskevat lähinnä toimeksiantajayritystä, ei kaikkia ABC-liikennemyymälöitä.