SafTest-menetelmä
Vähämäki, Katja (2011)
Vähämäki, Katja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105107044
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201105107044
Tiivistelmä
SaftTest–menetelmä on standardisoitu testausjärjestelmä, joka perustuu entsymaattisiin reaktioihin. Tällä menetelmällä voidaan määrittää tarkasti rasvasta, öljystä sekä muista monimutkaisista aineista muun muassa peroksidit, vapaat rasvahapot sekä kokonaisrasvan määrä. Laitteisto koostuu spektrofotometristä, suodatinyksiköstä, lämpöhauteesta ja Vortex- sekä koeputkisekoittimesta. Menetelmällä saadaan tuloksia nopeasti, jopa muutamassa minuutissa.
Työn tarkoituksena oli testata SafTest–menetelmän soveltuvuutta ja saatujen tulosten oikeellisuutta Valio Oy Seinäjoen tehtaan aluelaboratorion käyttöön. Menetelmällä on mahdollista korvata työläät ja aikaa vievät uutto- ja titrausmenetelmät. Työssä testattiin peroksidipitoisuutta ja vapaiden rasvahappojen sekä kokonaisrasvan määrää. Tutkimusmenetelmänä käytettiin toistettavuutta sekä tutkittiin oikeellisuutta vertaamalla SafTest–menetelmällä saatuja tuloksia perinteisin menetelmin saatuihin tuloksiin. Testattavia tuotteita oli Kevyt Levi 40, Oivariini 75 ja voiöljy. Tuotteita oli huononnettu erilaisin säilytyskeinoin, koska näissä tulokset olivat suurempia.
Tutkimus osoitti, että SafTest–menetelmän toistettavuus oli luotettava. Menetelmien vertailuissa poikkeamat olivat osittain melko suuria. SafTest menetelmän käyttöönotto Seinäjoen tehtaan laboratorioon ei tutkimuksen pohjalta tullut ajankohtaiseksi.
Työn tarkoituksena oli testata SafTest–menetelmän soveltuvuutta ja saatujen tulosten oikeellisuutta Valio Oy Seinäjoen tehtaan aluelaboratorion käyttöön. Menetelmällä on mahdollista korvata työläät ja aikaa vievät uutto- ja titrausmenetelmät. Työssä testattiin peroksidipitoisuutta ja vapaiden rasvahappojen sekä kokonaisrasvan määrää. Tutkimusmenetelmänä käytettiin toistettavuutta sekä tutkittiin oikeellisuutta vertaamalla SafTest–menetelmällä saatuja tuloksia perinteisin menetelmin saatuihin tuloksiin. Testattavia tuotteita oli Kevyt Levi 40, Oivariini 75 ja voiöljy. Tuotteita oli huononnettu erilaisin säilytyskeinoin, koska näissä tulokset olivat suurempia.
Tutkimus osoitti, että SafTest–menetelmän toistettavuus oli luotettava. Menetelmien vertailuissa poikkeamat olivat osittain melko suuria. SafTest menetelmän käyttöönotto Seinäjoen tehtaan laboratorioon ei tutkimuksen pohjalta tullut ajankohtaiseksi.