Asiakastyytyväisyys opiskelijaruokailussa : Case: Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto
Almgrén, Satu (2011)
Almgrén, Satu
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2011
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104074036
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201104074036
Tiivistelmä
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kotkan–Haminan seudun koulutuskuntayhtymän Etelä-Kymenlaakson (Ekami) ammattiopiston opiskelijoiden tyytyväisyys Kotkan Kotekon toimipisteen ruokalan ja kahvilan toimintaan sekä asiakastilojen toimivuuteen. Lisäksi tutkittiin opiskeli-joiden kiinnostusta yhteistyöhön ruokalan ja kahvilan toiminnan kehittämiseksi sekä sitä millaisena he kokivat kouluruoan. Tutkimuksen lähtökohta oli se, että Kotekon toimipisteen asiakastyytyväisyyttä on tutkittu edellisen kerran vuonna 1999.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta. Tutkimusstrategiana toimi kvantitatiivinen survey-tutkimus. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin Webropol–kysely-työkalua. Tutkimus toteutettiin kokonaistutkimuksena 1063 opiskelijalle joulukuussa 2010 – tammikuussa 2011. Vastaajia oli 163, vastausprosentti oli 15, 3 %. Syynä alhaiseen vas-tausprosenttiin oli tutkimuksen ajankohta, opiskelijoiden työssä oppimisjaksot sekä ryhmänoh-jaajien passiivisuus ohjata opiskelijoita vastaamaan kyselyyn.
Tulosten perusteella vastaajat olivat tyytyväisiä toimintaan. Kehityskohteiksi nousi ruokailun jonotusaika ja ruokailuun varattu aika sekä kahvilan tuotevalikoima. Asiakaskastilojen viihtyisyyteen ja asiakaspalvelun laatuun on kiinnitettävä huomiota. Tutkimus osoitti, että vastaajat olivat tyytyväisiä kouluruokaan, mutta ruoan houkuttelevuus ja tarjottavien ruokalajien määrä nousivat kehityskohteiksi. Yhteistyö kouluruokailun kehittämiseksi kiinnosti 6, 4 % vastaajista.
Tutkimustulos osoitti, että ruokalan ja kahvilan toimintaa, palvelua sekä asiakastiloja on kehitet-tävä asiakaslähtöisemmäksi. Opetuksellisesti asiakaspalvelun laatuun on kiinnitettävä huomiota. Tulevaisuudessa asiakastyytyväisyyskysely on syytä tehdä säännöllisesti. Kyselyn tulosten pe-rusteella toimintaa kehitetään ja seurataan.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvantitatiivista eli määrällistä tutkimusta. Tutkimusstrategiana toimi kvantitatiivinen survey-tutkimus. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin Webropol–kysely-työkalua. Tutkimus toteutettiin kokonaistutkimuksena 1063 opiskelijalle joulukuussa 2010 – tammikuussa 2011. Vastaajia oli 163, vastausprosentti oli 15, 3 %. Syynä alhaiseen vas-tausprosenttiin oli tutkimuksen ajankohta, opiskelijoiden työssä oppimisjaksot sekä ryhmänoh-jaajien passiivisuus ohjata opiskelijoita vastaamaan kyselyyn.
Tulosten perusteella vastaajat olivat tyytyväisiä toimintaan. Kehityskohteiksi nousi ruokailun jonotusaika ja ruokailuun varattu aika sekä kahvilan tuotevalikoima. Asiakaskastilojen viihtyisyyteen ja asiakaspalvelun laatuun on kiinnitettävä huomiota. Tutkimus osoitti, että vastaajat olivat tyytyväisiä kouluruokaan, mutta ruoan houkuttelevuus ja tarjottavien ruokalajien määrä nousivat kehityskohteiksi. Yhteistyö kouluruokailun kehittämiseksi kiinnosti 6, 4 % vastaajista.
Tutkimustulos osoitti, että ruokalan ja kahvilan toimintaa, palvelua sekä asiakastiloja on kehitet-tävä asiakaslähtöisemmäksi. Opetuksellisesti asiakaspalvelun laatuun on kiinnitettävä huomiota. Tulevaisuudessa asiakastyytyväisyyskysely on syytä tehdä säännöllisesti. Kyselyn tulosten pe-rusteella toimintaa kehitetään ja seurataan.