Kalojen terveysvaikutukset
Ruohonen, Jenni (2008)
Ruohonen, Jenni
2008
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200806262801
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-200806262801
Tiivistelmä
Projektityön aihealueena olivat kalojen terveysvaikutukset. Kansallisen ravitsemussuosituksen mukaan kalaa suositellaan syötäväksi kaksi kertaa viikossa sen terveellisten ominaisuuksien vuoksi. Kalasta saatavat Omega rasvahapot ja D-vitamiini vaikuttavat suotuisasti moniin sairauksiin. Projektityön tarkoituksena oli selvittää Kalaliike Eero Ruohosen asiakkaiden tietoutta kalan terveysvaikutuksista ja siitä mikä on suuntaus tulevaisuudessa kalatuotteiden käytölle. Projektin yhteydessä toteutettiin kysely kalaliikkeen asiakkaille. Kyselyn perusteella laadittiin esite kalojen terveysvaikutuksista. Projektityön tavoitteena oli edistää asiakkaiden tietoisuutta kalan terveysvaikutuksista ja hyödyntää kalan terveysvaikutuksia kalaliikkeen markkinoinnissa. Opinnäytetyön teoriaosa käsittelee kalan terveysvaikutuksia ja kalansyönnin merkitystä kansansairauksien ehkäisyssä. Asiakaskyselyn kyselylomake laadittiin tätä projektityötä varten opinnäytetyön teoriaosan pohjalta. Asiakaskyselyn tuloksen mukaan vastanneiden enemmistö söi kalaa kaksi kertaa viikossa suositusten mukaisesti. Vastaajat tiesivät melko hyvin kalan terveysvaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin. Kalan terveysvaikutukset diabeteksen ja osteoporoosin suhteen eivät olleet yhtä hyvin kalaliikkeen asiakkaiden tiedossa. Projektityön tuloksena syntynyt esite käsittelee kalan terveysvaikutuksia ja siinä tuodaan esille kansallisen ravitsemussuosituksen mukaiset suositukset kalan syönnille sellaisessa muodossa, että kalaliike voi hyödyntää esitettä kalakaupan tuotteiden markkinoinnissa. Esite ja kyselyn tulokset luovutettiin Kalaliike Eero Ruohosen käyttöön.