Yhteistyörobotit - ruokaturvallisuus ja tuottavuus
Editoija
Närvä, Margit
Wirtanen, Gun
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231221156621
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20231221156621
Tiivistelmä
Suomalaisen elintarviketeollisuuden kilpailukyvyn ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on tärkeää lisätä yritysten elintarviketeknologian ja automaation hyödyntämisen tuntemusta. Tämän julkaisun päätavoitteena on selvittää yhteistyörobottien hyödyntämistä elintarviketeollisuuden prosesseissa ja edistää yhteistyörobottien tunnettuutta. Julkaisun alatavoitteena oli kartoittaa yhteistyörobottien yleisyyttä, yhteistyörobotti-investointien kannattavuutta, käyttöönoton etuja ja haasteita sekä käyttökokemuksia elintarviketeollisuudesta. Toisena alatavoitteena oli arvioida yhteistyörobottien hygieenisyyttä pintamateriaalin, rakenteen ja puhtaanapidon osalta pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyssä.
Julkaisussa esitetään aihealueeseen liittyvää keskeistä kirjallisuutta sekä esitellään Töysän Säästöpankkisäätiön tutkimusrahaston rahoittaman Yhteistyörobotit – ruokaturvallisuus ja tuottavuus -hankkeen tuloksia. Hankkeen aikana kartoitettiin yhteistyörobottien yleisyyttä ja käyttökokemuksia elintarviketeollisuudessa laadullisella tutkimusmenetelmällä, jossa aineistonkeruumenetelmänä oli teemahaastattelut. Hankkeessa kerättiin kaksi teemahaastatteluaineistoa, joista toinen aineisto kerättiin yhteistyörobottien edustajilta ja toinen aineisto elintarvikeyrityksiltä. Haastatteluissa oli mukana kuusi yhteistyörobottien edustajaa ja kuusi elintarvikeyritysten edustajaa. Kahdessa opinnäytetyössä tarkasteltiin yhteistyörobotteja ruokaturvallisuuden näkökulmasta valokuvaamalla ja analysoimalla yhteistyörobottien rakennetta sekä tekemällä kemiallisia ja mikrobiologisia testejä materiaalin ja rakenteen puhdistettavuudesta.
Yhteistyörobotit soveltuvat elintarviketeollisuudessa erityisesti pakattu¬jen tuotteiden käsittelyyn. Yhteistyörobotit ovat joustavia. Niitä voidaan hyödyntää useassa eri työtehtävässä niiden helpon ohjelmoitavuuden vuoksi. Ne ovat pienikokoisia ja helposti siirreltäviä. Mikäli investointihetkellä ollut työvaihe muuttuu, voidaan niitä hyödyntää toisessa tehtävässä. Yhteistyörobottien avulla voidaan automatisoida yksitoikkoisia ja ihmiselle ergonomisesti raskaita työvaiheita. Yhteistyörobottien rakenteessa ja materiaalivalinnoissa on vielä kehitettävää ruokaturvallisuuden näkökulmasta. Yhteistyörobottisovellusten ruokaturvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota, jotta yhteistyöroboteilla voidaan ylläpitää ruokaturvallisuutta pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyssä.
Julkaisussa esitetään aihealueeseen liittyvää keskeistä kirjallisuutta sekä esitellään Töysän Säästöpankkisäätiön tutkimusrahaston rahoittaman Yhteistyörobotit – ruokaturvallisuus ja tuottavuus -hankkeen tuloksia. Hankkeen aikana kartoitettiin yhteistyörobottien yleisyyttä ja käyttökokemuksia elintarviketeollisuudessa laadullisella tutkimusmenetelmällä, jossa aineistonkeruumenetelmänä oli teemahaastattelut. Hankkeessa kerättiin kaksi teemahaastatteluaineistoa, joista toinen aineisto kerättiin yhteistyörobottien edustajilta ja toinen aineisto elintarvikeyrityksiltä. Haastatteluissa oli mukana kuusi yhteistyörobottien edustajaa ja kuusi elintarvikeyritysten edustajaa. Kahdessa opinnäytetyössä tarkasteltiin yhteistyörobotteja ruokaturvallisuuden näkökulmasta valokuvaamalla ja analysoimalla yhteistyörobottien rakennetta sekä tekemällä kemiallisia ja mikrobiologisia testejä materiaalin ja rakenteen puhdistettavuudesta.
Yhteistyörobotit soveltuvat elintarviketeollisuudessa erityisesti pakattu¬jen tuotteiden käsittelyyn. Yhteistyörobotit ovat joustavia. Niitä voidaan hyödyntää useassa eri työtehtävässä niiden helpon ohjelmoitavuuden vuoksi. Ne ovat pienikokoisia ja helposti siirreltäviä. Mikäli investointihetkellä ollut työvaihe muuttuu, voidaan niitä hyödyntää toisessa tehtävässä. Yhteistyörobottien avulla voidaan automatisoida yksitoikkoisia ja ihmiselle ergonomisesti raskaita työvaiheita. Yhteistyörobottien rakenteessa ja materiaalivalinnoissa on vielä kehitettävää ruokaturvallisuuden näkökulmasta. Yhteistyörobottisovellusten ruokaturvallisuuteen tulee kiinnittää huomiota, jotta yhteistyöroboteilla voidaan ylläpitää ruokaturvallisuutta pakkaamattomien elintarvikkeiden käsittelyssä.