Ympäristövastuu leipomoalan yrityksen toimittajavalinnassa
Suominen, Lotta (2023)
Kandidaatintutkielma
Suominen, Lotta
2023
School of Business and Management, Kauppatieteet
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301162985
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202301162985
Tiivistelmä
Ympäristövastuu on noussut yhä tärkeämmäksi tekijäksi toimittajien valinnassa monille yrityksille. Kuluttajat, sääntelyviranomaiset ja muut sidosryhmät painostavat yrityksiä varmistamaan, että niiden toimitusketjut ovat kestäviä ja että niillä ei ole kielteisiä vaikutuksia ympäristöön. Tämän seurauksena monet yritykset sisällyttävät nyt ympäristövastuun tavarantoimittajan valintakriteereihinsä.
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan ympäristövastuun roolia leipomoalan yrityksen toimittajavalinnassa. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto on kerätty kohdeyritykseltä haastattelulla, jonka jälkeen aineisto on litteroitu. Haastattelu analysoitiin sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tulokset kootaan yhteen tutkimuskysymysten avulla.
Tutkimuksessa tuli ilmi, että ympäristövastuullisuuden kriteerit eivät ole leipomoalan yrityksessä tällä hetkellä yhtä tärkeitä kuin muut kriteerit. Yritys kokee myös, että ympäristövastuulliseen toimittajavalintaan liittyy haasteita. Näitä haasteita ovat läpinäkyvyyden puute sekä toimittajien rehellisyys, ja kustannusnäkökohdat. Näihin haasteisiin vastaaminen edellyttää esimerkiksi, että yritykset ovat ennakoivia toimittajien valintaprosessissaan, määrittelevät selkeästi kestävän kehityksen prioriteetit ja että niillä on vankat järjestelmät toimittajiensa ympäristövaikutusten arvioimiseksi ja seuraamiseksi. Yrityksessä pidetään kuitenkin tärkeänä, että toimittajien toiminta noudattaa paikallisia ympäristölakeja ja toimii ympäristöä suojelevasti. Environmental sustainability has become an increasingly important factor in the selection of suppliers for many companies. Consumers, regulators, and other stakeholders are pushing to confirm that their supply chains are sustainable and that they do not have negative impacts on the environment. Because of this, many companies now include environmental sustainability in their supplier selection criteria.
This bachelor's thesis examines the role of environmental sustainability in the supplier selection of a bakery company. The research has been carried out as a qualitative research. The research material has been collected from the case company through interviews, after which the material has been transcribed. The interview was analyzed using content analysis.
The results of the research are put together with the help of research questions. The research revealed that the case company does not consider environmental supplier selection criteria as strongly as other criteria. Also, the company finds choosing environmentally sustainable suppliers challenging. These challenges include lack of transparency and honesty of suppliers, and cost aspects. Responding to these challenges requires, for example, that companies are proactive in their supplier selection process, clearly define sustainable development priorities, and have solid systems for evaluating and monitoring the environmental impact of their suppliers. However, the company considers it important that the activities of the suppliers comply with local environmental laws and operate in a way that protects the environment.
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan ympäristövastuun roolia leipomoalan yrityksen toimittajavalinnassa. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto on kerätty kohdeyritykseltä haastattelulla, jonka jälkeen aineisto on litteroitu. Haastattelu analysoitiin sisällönanalyysilla. Tutkimuksen tulokset kootaan yhteen tutkimuskysymysten avulla.
Tutkimuksessa tuli ilmi, että ympäristövastuullisuuden kriteerit eivät ole leipomoalan yrityksessä tällä hetkellä yhtä tärkeitä kuin muut kriteerit. Yritys kokee myös, että ympäristövastuulliseen toimittajavalintaan liittyy haasteita. Näitä haasteita ovat läpinäkyvyyden puute sekä toimittajien rehellisyys, ja kustannusnäkökohdat. Näihin haasteisiin vastaaminen edellyttää esimerkiksi, että yritykset ovat ennakoivia toimittajien valintaprosessissaan, määrittelevät selkeästi kestävän kehityksen prioriteetit ja että niillä on vankat järjestelmät toimittajiensa ympäristövaikutusten arvioimiseksi ja seuraamiseksi. Yrityksessä pidetään kuitenkin tärkeänä, että toimittajien toiminta noudattaa paikallisia ympäristölakeja ja toimii ympäristöä suojelevasti.
This bachelor's thesis examines the role of environmental sustainability in the supplier selection of a bakery company. The research has been carried out as a qualitative research. The research material has been collected from the case company through interviews, after which the material has been transcribed. The interview was analyzed using content analysis.
The results of the research are put together with the help of research questions. The research revealed that the case company does not consider environmental supplier selection criteria as strongly as other criteria. Also, the company finds choosing environmentally sustainable suppliers challenging. These challenges include lack of transparency and honesty of suppliers, and cost aspects. Responding to these challenges requires, for example, that companies are proactive in their supplier selection process, clearly define sustainable development priorities, and have solid systems for evaluating and monitoring the environmental impact of their suppliers. However, the company considers it important that the activities of the suppliers comply with local environmental laws and operate in a way that protects the environment.