Ruoan jäljitettävyyssysteemeiden vaikutukset kuluttajiin ja yrityksiin
Lindberg, Mikael (2020)
Kandidaatintyö
Lindberg, Mikael
2020
School of Engineering Science, Tuotantotalous
Kaikki oikeudet pidätetään.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020100277883
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020100277883
Tiivistelmä
Tutkimuksessa perustellaan miten ruoan jäljitettävyys toimitusketjussa vaikuttaa sidosryhmiin taloudellisesta, sosiaalisesta, ekologisesta ja terveyden näkökulmasta. Tutkimus on tehty kirjallisuuskatsauksena ruoan jäljitettävyydestä yleisellä tasolla. Tavoitteena työssä on tarkentaa tarkastelua erityisesti suomalaisia yrityksiä ja kuluttajia koskeviin asioihin.
Ruoan jäljitettävyyssysteemin käyttöönotossa on merkittäviä kustannuksia ja haasteita. Näistä huolimatta jäljitettävyyssysteemien käyttäminen ja tehostaminen parantaa yritysten kilpailukykyä monella eri tavalla. Pelkän taloudellisen edun lisäksi jäljitettävyyssysteemit kasvattavat kuluttajien luottamusta, helpottavat toimitusketjun ongelmakohtien paikantamista ja korjaamista sekä parantavat kansanterveyttä.
Jäljitettävyyssysteemeiden lukuisat positiiviset vaikutukset kuluttajiin, valtioon ja itse yritykseen ovat useimmissa tilanteissa käyttöönoton korkeiden kustannusten arvoisia. Elintarvikelain vaatima jäljitettävyys ei ole riittävää kuluttajien turvallisuuden takaamiseksi. Suuri osa jäljitettävyyden hyödyistä saavutetaan vasta paljon tehokkaammalla systeemillä, joten useimpien yritysten kannattaa kehittää jäljitettävyyssysteemeitään lain vaatimuksia kattavimmaksi.
Ruoan jäljitettävyyssysteemin käyttöönotossa on merkittäviä kustannuksia ja haasteita. Näistä huolimatta jäljitettävyyssysteemien käyttäminen ja tehostaminen parantaa yritysten kilpailukykyä monella eri tavalla. Pelkän taloudellisen edun lisäksi jäljitettävyyssysteemit kasvattavat kuluttajien luottamusta, helpottavat toimitusketjun ongelmakohtien paikantamista ja korjaamista sekä parantavat kansanterveyttä.
Jäljitettävyyssysteemeiden lukuisat positiiviset vaikutukset kuluttajiin, valtioon ja itse yritykseen ovat useimmissa tilanteissa käyttöönoton korkeiden kustannusten arvoisia. Elintarvikelain vaatima jäljitettävyys ei ole riittävää kuluttajien turvallisuuden takaamiseksi. Suuri osa jäljitettävyyden hyödyistä saavutetaan vasta paljon tehokkaammalla systeemillä, joten useimpien yritysten kannattaa kehittää jäljitettävyyssysteemeitään lain vaatimuksia kattavimmaksi.