Ikäihmisten ruokaympäristö eri alueilla Suomessa. Ikäihmisten, palvelujen tuottajien ja kehittäjien näkemyksiä kauppa- ja ruokapalveluista
Tuikkanen, Riitta; Jyväkorpi, Satu; Karjalainen, Saana; Leinonen, Suvi-Tuulia; Mäkeläinen, Paula; Peltola, Sari-Maarit; Rantakari, Niina; Suominen, Merja; Vaara, Elina; Väisänen, Karoliina (2022)
Tuikkanen, Riitta
Jyväkorpi, Satu
Karjalainen, Saana
Leinonen, Suvi-Tuulia
Mäkeläinen, Paula
Peltola, Sari-Maarit
Rantakari, Niina
Suominen, Merja
Vaara, Elina
Väisänen, Karoliina
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-461-4
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-461-4
Tiivistelmä
Tässä julkaisussa tarkastellaan ikäihmisten ruokaympäristöä neljällä eri alueella Suomessa. Ruokaympäristöstä tarkastelun kohteena ovat erityisesti ruokaan liittyvät palvelut ja niiden saavutettavuus, saatavuus, edullisuus, hyväksyttävyys ja houkuttelevuus ikäihmisten näkökulmasta.
Ruokaympäristöselvitys tehtiin, jotta ikäihmisten hyvää syömistä tukevien palvelujen kehittämisen pohjaksi saatiin lisää ymmärrystä siitä, mitkä asiat vaikuttavat ikäihmisten ruokien valintaan erilaisissa asuinympäristöissä ja mihin ikäihmisten ravitsemusterveyden edistämisessä voidaan vaikuttaa. Selvitys teki myös näkyväksi alueelliset kehittämistarpeet ja ruokaympäristön keskeiset toimijat.
Raportissa esitellään ruokaympäristöselvityksen tulokset. Selvitys toteutettiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk), Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) ja Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n yhteistyönä osana Ikäruoka 2.0 -hanketta. Toivomme, että raportti laajentaa lukijoiden ajattelua siitä, millainen suomalaisten kotona asuvien ikäihmisten ruokaympäristö on ja miten ymmärrystä ruokaympäristöstä
voidaan hyödyntää ikäihmisten ruokaan liittyvien palvelujen kehittämisessä.
Ruokaympäristöselvitys tehtiin, jotta ikäihmisten hyvää syömistä tukevien palvelujen kehittämisen pohjaksi saatiin lisää ymmärrystä siitä, mitkä asiat vaikuttavat ikäihmisten ruokien valintaan erilaisissa asuinympäristöissä ja mihin ikäihmisten ravitsemusterveyden edistämisessä voidaan vaikuttaa. Selvitys teki myös näkyväksi alueelliset kehittämistarpeet ja ruokaympäristön keskeiset toimijat.
Raportissa esitellään ruokaympäristöselvityksen tulokset. Selvitys toteutettiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk), Jyväskylän ammattikorkeakoulun (Jamk) ja Gerontologinen ravitsemus Gery ry:n yhteistyönä osana Ikäruoka 2.0 -hanketta. Toivomme, että raportti laajentaa lukijoiden ajattelua siitä, millainen suomalaisten kotona asuvien ikäihmisten ruokaympäristö on ja miten ymmärrystä ruokaympäristöstä
voidaan hyödyntää ikäihmisten ruokaan liittyvien palvelujen kehittämisessä.