Maatalousyrittäjien koettu työkyky ja työssä jatkamisajatukset
Perkiö-Mäkelä, Merja; Hirvonen, Maria (2017)
Lataukset:
Perkiö-Mäkelä, Merja
Hirvonen, Maria
Työterveyslaitos
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-721-7
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-261-721-7
Tiivistelmä
Suomalainen maatalous on muuttunut voimakkaasti viime vuosikymmenien aikana ja muutos jatkuu. Maatilojen ja maatalousyrittäjien määrä vähenee, keskimääräinen peltoala kasvaa ja kasvinviljelytilojen osuus suhteessa kotieläintiloihin suurenee. Maatalousyrittäjien työn luonne on muuttunut ja työn vaatimukset kasvavat. Tutkimuksen tavoitteena oli löytää ne tekijät, joita kehittämällä voidaan edistää maatalousyrittäjien työkykyä ja työssä jatkamista. Tutkimusaineiston muodostivat Työterveys ja maatalous Suomessa -tutkimuksen päätoimiset maatalousyrittäjät (n=2169). Hyvä terveys oli tärkeä perusta sille, että maatalousyrittäjä kokee työkykynsä hyväksi ja uskoo työssä jatkamiseen eläkeikään saakka ja sen jälkeenkin. Myös monet työhön, työoloihin, työn kuormittavuuteen ja työtyytyväisyyteen liittyvät tekijät olivat yhteydessä koettuun työkykyyn ja työssä jatkamisajatuksiin.
Kokoelmat
- Kirjat [553]